Ştiri

Anchetă de proporţii la Timişoara. Trei morţi suspecte în urma folosirii unui pesticid

După ce trei persoane şi-au pierdut viaţa în weekend, s-a luat decizia evacuării unui întreg bloc social din Timişoara cu 200 de apartamente, pentru a se determina cauza exactă care a stat la baza deceselor.

UPDATE: În total, 20 de persoane se află încă în spitale, după acţiunile de dezinsecţie şi deratizare din cele două blocuri de locuinţe care au fost evacuate luni. Cinci persoane sunt cazate la un hotel, la Mitropolia Banatului si la Liceul Silvic din Timişoara, în spaţiile puse la dispoziţie de autorităţi. Restul oamenilor evacuaţi s-au adăpostit la rude si prieteni.

Între timp, a fost reţinut Ioan Sorin Buţă, patronul Bistim Dera SRL, firma care a făcut dezinsecţia şi deratizarea în blocul de locuinţe. În cursul zilei de marţi urmează ca acesta să fie audiat de Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş care a preluat dosarul, şi va fi prezentat judecătorilor cu propunere de arestare preventivă, relatează News.ro.

Acuzaţiile care i se aduc lui Ioan Sorin Buţă sunt omor din culpă, vătămare corporală din culpă şi trafic de substanţe interzise. Compania controlată de el a efectuat operațiuni de dezinsecție și la grădinițe, după cum se arată în portofoliul firmei. Bistim Dera SRL are ca obiect de activitate nu doar dezinsecţie şi deratizare, ci şi operaţiuni de curăţenie în trenuri, autobuze, avioane, în cisterne rutiere şi maritime, curăţenie şi întreţinere piscine, curăţat de sticle, măturat de străzi şi îndepărtat zăpada.

Firma are sediul într-un apartament de bloc din Timişoara, cu un singur asociat care e şi administrator. Şi-a început activitatea în 2015. Anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri, adică totalul vânzărilor facturate, de 142.759 de lei. Tot în 2018 a înregistrat un profit net de 19.000 de euro şi datorii de peste 1.000 de euro, în condiţiile în care cu un an înainte, datoriile firmei depăşeau 50.000 de lei.

Conform unor informații citate de Adevărul.ro, patronul firmei Bistim Dera, care a făcut dezinsecția ucigașă, a cumpărat pastilele de pe piața neagră.

„Prin ordonanţa organelor de cercetare penală din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale – Inspectoratul de Poliţie Timiş din data de 19 noiembrie, confirmată prin ordonanţa procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş din aceeaşi dată, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul B.I.S. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi trafic de produse sau substanţe toxice. În cauză există indicii că în procesul de deratizare, suspectul a folosit un insecticid denumit Delicia – GASTOXIN, care are în compoziţie fosfură de aluminiu, o substanţă foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare şi care necesită pentru utilizare autorizaţie specială. Organele de cercetare penală au dispus faţă de suspect măsura preventivă a reţinerii pe o durată de 24 de ore, începând cu data de 19 noiembrie ora 3,30”, arată prim-procurorul Tribunalului Timiş, Violeta Filip, într-un comunicat.

____

Subprefectul de Timiș, Daniel Cristian Franțescu, a anunţat că autoritățile nu au deocamdată concluzii referitoare la ceea ce s-a întâmplat în blocul din care 2 copii și o femeie au murit, dar datele preliminare arată că s-a împrăștiat cu pesticid.

20 de persoane, afectate de contactul cu o substanţă suspectă

Între timp, Ministerul Sănătății, prin Direcția de Sănătăte Publică Timiș, a demarat o anchetă după cazul de deratizare de la Timișoara și precizează că, în acest moment, sunt internați în spital pentru investigații 8 adulți și 9 copii. Inițial, victimele au chemat Ambulanța, deoarece prezentau tulburări digestive, dar au refuzat să fie duse la spital. Ambulanța a sesizat apoi autoritățile pentru că a fost chemată de mai multe ori la aceeași adresă. Potrivit surselor medicale, dezinsecția a avut loc la etajul al 4-lea al blocului.

„Reprezentanții DSP Timiș au prelevat probe de apă din locuințele persoanelor afectate în vederea determinărilor microbiologice și fizico–chimice în laboratorul instituției. Menționăm că inspectorii sanitari nu au putut lua legatura direct cu administratorul blocului și cu reprezentantul firmei de deratizare/dezinsecție, deoarece aceștia sunt interogați de organele abilitate, urmând ca acest lucru să aibe loc imediat ce va fi posibil”, informează Ministerul Sănătății, printr-un comunicat de presă.

Societatea de deratizare/dezinsecție a fost identificată și urmează să se efectueze un control pentru verificarea avizelor substanțelor biocide utilizate și a modului cum au fost administrate.

În ședința Comitetului pentru Situații de Urgență care a avut loc la Instituția Prefectului Timiș s-a hotărât evacuarea întregului imobil: „În prima etapă 45 de persoane care au fost evacuate și cazate într-un liceu timișorean au fost verificate din punct de vedere igienico – sanitar de către inspectori ai SCSP din cadrul DSP Timiș. Ancheta este în desfășurare”, mai arată sursa citată.

În acest moment sunt internați 7 pacienți după cum urmează:

– 8 adulți în Spitalul Clinic Județean de Urgență în secția de ATI, compartiment toxicologie, conștienți, cooperanti, sub supraveghere.

– 9 copii cu vârste între 2 și 8 ani în Spitalul de copii „Louis Țurcanu” și se află în stare bună.

Cifrele sunt in dinamică.

Anchete la ISU şi Poliţie

Şeful DSU, secretarul de stat MAI Raed Arafat, a declarat că sunt anchetate circumstanţele producerii acestei tragedii: „Vrem să aflăm cum au ajuns cei doi copii și doamna care a decedat, unde au avut contacte și vom vedea cu ce rezultate vor veni colegii care investighează zona. Chestia cu deinfecția sau deratizarea nu știu dacă s-a confirmat încă. Nu vrem să speculăm până nu avem concluzii definitive. Aștept să fiu sunat să mi se spună care sunt concluziile. Suntem în contact și cu cei de la Ministerul Sănătății. Trebuie luate măsurile necesare”.

Potrivit șefului IPJ Timiș, Aurelian Alin Petecel, a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă după tragedia care a avut loc la Timișoara, unde o femeie și doi copii au murit, după ce în bloc s-a făcut deratizare.

Șeful ISU Timis, Lucian Mihoc, a declarat că, potrivit analizelor preliminare a substanţelor folosite pentru deratizarea din bloc, la etajele 3 şi 4 s-au găsit urme de substanţe neurotoxice. De asemenea, s-au descoperit alte cinci substanţe – Deadyna, Cipermetrina, Tetrametrina, Coformulati, Raticid Rodex Pasta – folosite la dezinsecţii, nefiind constată prezenţa unor substanţe radioactive.

Foto: Agerpres

Elena Marinescu

Recent Posts

Vânzările de locuințe din București au crescut cu 63%, în luna aprilie

Piața imobiliară din București continuă să demonstreze în 2024 o performanță remarcabilă de la o…

6 ore ago

Datoria externă totală a României a crescut în primele trei luni cu 7,643 miliarde euro

Datoria externă totală a României a crescut în primele trei luni cu 7,643 miliarde euro,…

7 ore ago

Cum arată joburile viitorului. 62% dintre elevii români aspiră să lucreze în domeniul IT

Liceenii români preferă IT-ul și telecomunicațiile ca principale opțiuni de carieră (62%), iar 61% dintre…

8 ore ago

Primark continuă expansiunea în România și anunță deschiderea primului magazin din Cluj-Napoc

Primark, retailerul internațional de modă, a anunțat că intenționează să deschidă cel de-al patrulea magazin…

8 ore ago

Raport: Producția unor materii prime de bază, precum orez, litiu sau fier, riscă o scădere dramatică până în 2050 din cauza secetei și a caniculei

Producția a nouă materii prime de bază pentru economie și populație - cereale (grâul, orezul…

9 ore ago

Studiu Investimental: 86% dintre investitorii din România investesc pe termen mediu și lung

Investimental, cel mai nou broker de pe piața de capital din România, anunță finalizarea celei…

9 ore ago

Acest website folosește cookies