Ştiri

Analiştii avertizează că blocajul guvernamental din SUA poate deveni catastrofal pentru economie

Blocajul guvernamental din Statele Unite a ajuns la 26 de zile şi, în timp ce majoritatea economiştilor sunt de acord că va avea un efect negativ asupra creşterii economice, numărul celor care avertizează în legătură cu un impact major este în creştere, relatează Business Insider, citat de News.ro.

De obicei, oprirea parţială a activităţilor guvernului durează de la câteva zile la două săptămâni, dar lupta dintre preşedintele Donald Trump şi democraţi pare să continue pentru o perioadă mult mai lungă.

Potrivit analiştilor, impactul negativ al blocajului va creşte pe măsură ce efectele lipsei salariilor pentru 800.000 de angajaţi federali şi pentru milioane de contractori se vor răspândi în economie.

La acestea se adaugă efectul negativ al războiului comercial dintre SUA şi China, scăderea cotaţiilor acţiunilor, îngrijorările tot mai mari legate de o  încetinire a creşterii economiei mondiale şi conflictul pe tema plafonului de îndatorare.

Pe fondul acestor riscuri, îngrijorările provocate de blocajul guveernamental sunt în creştere.

Bank of America Merrill Lynch a reiterat miercuri îngrijorarea referitoare la costul economic al blocajului  guvernamental. ”Va deveni în mod clar un şoc semnificativ dacă va dura luni şi nu săptămâni”, a spus Ethan Harris, director pentru cercetări referitoare la economia mondială.

Costul blocajului ar putea atinge în curând suma de 5,7 miliarde de dolari cerută de Trump pentru construirea zidului la graniţa cu Mexicul, potrivit Standard & Poor’s.

Casa Albă a mărit estimarea internă a impactului asupra PIB. Un oficial al Casei Albe a confirmat pentru Business Insider că administraţia Trump estimează că fiecare săptămână de blocaj taie 0,13 puncte procentuale din PIB, peste estimarea iniţială de 0,08 puncte.

Directorul general al JPMorgan, Jamie Dimon, a spus marţi că blocajul este o problemă serioasă pentru economia americană şi a citat estimări potrivit cărora creşterea PIB-ului american poate ajunge la zero, dacă situaţia va continua.

Un analist al Pantheon Macroeconomics, Ian Shepherdson, este chiar mai pesimist, anticipând că, dacă blocajul va continua până în martie, SUA ar putea înregistra contracţie economică în primul trimestru.

Un alt motiv puternic de îngrijorare este posibilitatea să fie afectat ratingul de ţară. În timpul unui conflict similar din 2013, ratingul SUA a fost retrogradat la AA+ de către S&P, o măsură istorică.


Foto: AFP/Mediafax

NewMoney

Recent Posts

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

13 minute ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

55 de minute ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

2 ore ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

5 ore ago

ANPC: La vopsirea ouălor nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile

Directorul general în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, afirmă că la…

7 ore ago

Studiu Revolut: Cum vor petrece europenii concediul din acest an

Revolut a întrebat 15.000 de respondenți din 15 țări, inclusiv 1.000 de români, care sunt…

8 ore ago

Acest website folosește cookies