Zootehnie: care au fost cele mai „harnice” și cele mai „leneșe” animale din România ultimelor trei decenii

Andreea Neferu 01/06/2017 | 13:32 Financiar
Zootehnie: care au fost cele mai „harnice” și cele mai „leneșe” animale din România ultimelor trei decenii

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Valoarea producției zootehnice din România s-a ridicat anul trecut la circa 3,9 miliarde de euro, în scădere cu circa 4% față de 2015, potrivit Eurostat. O radiografie extinsă pe aproape trei decenii arată că, în general, producția zootehnică raportată la numărul total de locuitori a cunoscut scăderi pe aproape toate segmentele, de la ouă la carne și lână. Surprinzător, în cazul laptelui, indicatorul a crescut.

România a produs în 2015, cel mai recent an pentru care există informații publice, puțin peste 72 de kilograme de carne pe cap de locuitor, în creștere cu aproape 12% față de 2010, însă în scădere cu aproape un sfert față de anul 1990, arată datele de la Institutul Național de Statistică. Și producția de lână a înregistrat un minus de aproape o treime față de 1990, ajungând la 1,1 kilograme/locuitor, în timp ce, în ceea ce privește producția de ouă, aceasta a ajuns la 331 de bucăți atunci când raportăm la populație, în scădere cu 5% față de primul an de după ’89.

Pe de altă parte, producția de lapte raportată la populație arată că, în 2015, aceasta ajunsese la 248 de litri/cap de locuitor, în creștere cu 30% față de acum aproape 30 de ani. Trebuie menționat însă că, în toată această perioadă, și populația României a scăzut cu peste trei milioane de locuitori, ceea ce înseamnă că și baza de raportare s-a redus, indiferent de ce produs de tip zootehnic vorbim.

În ansamblu, industria lactatelor din România a devenit extrem de atractivă pentru investitorii străini, iar, în ultimii ani, o serie de producători locali au fost achiziționați de multinaționale. Spre exemplu, anul trecut, grupul francez Lactalis a anunțat că va prelua compania românească Albalact, construită de antreprenorul Raul Ciurtin. Pe final de an 2016, francezii au ieșit din nou la cumpărături, achiziționând de la fondul de investiții SigmaBleyzer întregul pachet de acțiuni al Covalact. În 2008, tot Lactalis cumpăra brandul LaDorna de la omul de afaceri Jean Valvis.

Trei din patru dau cu minus

O radiografie a perioadei 1990-2015 arată că, în ansamblu, producția zootehnică pe cap de locuitor a scăzut în tot acest timp, cu o singură excepție: laptele.

 

[/vc_column_text][vc_text_separator title=”Față în față” color=”juicy_pink”][vc_column_text]În valoare, producția zootehnică reprezintă circa un sfert din producția agricolă totală a României, de aproximativ 15 miliarde de euro anual, potrivit Eurostat. Să vedem cum stăm însă și în volum în cazul a patru produse animaliere importante.[/vc_column_text][vc_column_text]1,4 milioane de tone este greutatea, în viu, a animalelor destinate sacrificării pentru consum, potrivit celor mai recente date disponibile, pe 2015.

50 de milioane de hectolitri de lapte a produs România în 2015. Cea mai mare parte a producției este reprezentată de laptele de vacă și bivoliță.

22.343 tone de lână este producția României pe 2015.

6,6 milioane de ouă este producția totală pe 2015.

Sursă: Institutul Național de Statistică[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.