Zona euro a fost în recesiune tehnică în primul trimestru din 2023

Andrei Dumitru 08/06/2023 | 14:12 Ştiri
Zona euro a fost în recesiune tehnică în primul trimestru din 2023

Economia zonei euro a intrat în recesiune tehnică în primele trei luni din 2023, arată datele agenţiei europene de statistică Eurostat, publicate joi, după revizuiri în scădere ale creşterii atât în primul trimestru din acest an, cât şi în ultimul trimestru din 2022, informează News.ro.

Produsul intern brut (PIB) al zonei euro a scăzut cu 0,1% în primul trimestru din 2023 faţă de trimestrul IV din 2022 şi a fost cu 1,0% mai mare decât în anul precedent, a precizat Eurostat într-un comunicat.

Estimările provizorii de creştere, publicate la 16 mai, indicau 0,1% şi respectiv 1,3% .

Revizuirea datelor s-a datorat în principal unei a doua estimări a biroului de statistică din Germania, care arată că cea mai mare economie din zona euro se afla în recesiune la începutul anului 2023.

Economiştii intervievaţi de Reuters prognozaseră în medie o stagnare a economiei în ritm trimestrial şi respectiv o creştere de 1,2% în ritm anual.

Cifra zonei euro pentru al patrulea trimestru din 2022 a fost, de asemenea, redusă la -0,1%, de la o estimare anterioară de zero.

Scăderi de PIB în zona euro

Alături de Germania, PIB-ul a scăzut, de asemenea, de la un trimestru la altul, în Grecia, Irlanda, Lituania, Malta şi Ţările de Jos.

Revizuirile au confirmat faptul că zona euro se află într-o recesiune tehnică. Acest lucru fusese aşteptat spre sfârşitul anului trecut, deoarece zona euro s-a confruntat cu preţurile ridicate ale energiei şi alimentelor şi cu creşterea ratelor dobânzilor menite să limiteze inflaţia, dar estimările iniţiale sugeraseră că regiunea a evitat acest lucru.

Totodată, Eurostat a confirmat că rata de ocupare a forţei de muncă în zona euro a crescut cu 0,6% în primul trimestru faţă de trimestrul anterior. Pe an, creşterea a fost revizuită la 1,6%, faţă de 1,7% anterior.

Eurostat a precizat că cheltuielile gospodăriilor au scăzut cu 0,1 puncte procentuale, cheltuielile publice cu 0,3 puncte şi variaţiile de stoc cu 0,4 puncte din PIB-ul trimestrial.

20 de ţări din cele 27 ale blocului european au adoptat moneda euro.