Zelenski, tur de forţă în Europa în căutare de sprijin financiar şi militar

Elena Marinescu 28/05/2024 | 09:42 Ştiri
Zelenski, tur de forţă în Europa în căutare de sprijin financiar şi militar

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski face un nou tur de forţă în Europa în căutare de sprijin financiar şi militar. Liderul de la Kiev este aşteptat marţi la Bruxelles, unde va semna un acord bilateral de securitate cu premierul belgian Alexander De Croo.

Liderul ucrainean, care cere în prezent Occidentului să-şi sporească ajutorul militar pentru a face faţă războiului cu Rusia, urmează să se întâlnească apoi cu regele Philippe al Belgiei, a transmis Palatul Regal.

Deplasarea de câteva ore se va încheia la prânz pe aeroportul militar Melsbroek, lângă Bruxelles, unde Belgia este aşteptată să-şi reafirme angajamentul de a furniza Kievului avioane de luptă F-16, „dacă este posibil până la sfârşitul anului”.

Într-o primă fază, Ministerul Apărării belgian va ajuta la instruirea piloţilor şi tehnicienilor ucraineni pentru utilizarea acestor aeronave. Volodimir Zelenski urmează să se întâlnească la Melsbroek cu unii dintre aceşti piloţi, instructori şi tehnicieni belgieni specializaţi în F-16, conform serviciilor lui De Croo.

Turneu în mai multe capitale europene

Această vizită a preşedintelui ucrainean face parte dintr-un turneu care îl va duce în mai multe capitale europene. El a fost luni la Madrid şi, după Bruxelles, ar urma să se deplaseze la Lisabona pentru a se întâlni cu prim-ministrul Luis Montenegro şi cu preşedintele Marcelo Rebelo de Sousa, transmite AFP, potrivit Agerpres.

La Madrid, şeful guvernului spaniol, Pedro Sanchez, a anunţat un nou ajutor militar de un miliard de euro pentru 2024, ca parte a unui acord de securitate cu Kievul.

La o conferinţă de presă alături de Sanchez, preşedintele Zelenski a cerut Occidentului să forţeze Rusia să facă pace „prin toate mijloacele”, într-un moment în care Kievul cere să poată folosi arme occidentale pentru a ataca teritoriul rus.

Fără Rusia la summitul de pace pentru Ucraina

Cu mai puţin de trei săptămâni înainte de summitul de pace privind Ucraina programat să aibă loc în Elveţia, Zelenski a respins o propunere a Chinei şi Braziliei de a invita Rusia, spunând că aceasta va „bloca totul”.

Vizita lui Volodimir Zelenski în Spania survine în timp ce armata ucraineană continuă să sufere pe teren, la doi ani şi trei luni de la invazia lansată de Moscova.

Din februarie 2022, Belgia s-a oferit să ofere Ucrainei un ajutor în valoare de 1,2 miliarde de euro, din care 916 milioane de euro sunt planificate doar pentru 2024, potrivit ministrului belgian al apărării, Ludivine Dedonder. Apărarea belgiană a antrenat, de asemenea, „aproape 2.500 de militari ucraineni”.