Zelenski cere un plan Marshall pentru reconstrucţia Ucrainei

Elena Marinescu 14/06/2024 | 08:44 Ştiri
Zelenski cere un plan Marshall pentru reconstrucţia Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor din ţările G7 să aprobe un „Plan Marshall” pentru reconstrucţia Ucrainei după pagubele cauzate de invazia Rusiei.

„Avem nevoie de un plan clar pentru redresarea Ucrainei. Asemănător cu ceea ce a fost Planul Marshall pentru Europa după război”, a afirmat Zelenski, potrivit unui discurs postat pe site-ul preşedinţiei.

Planul Marshall a fost un program de ajutor economic de miliarde de dolari acordat de Statele Unite aliaţilor săi europeni după cel de-al Doilea Război Mondial. Banca Mondială a estimat că reconstrucţia Ucrainei va costa aproape 500 de miliarde de dolari.

Războiul a început în urmă cu aproape 28 de luni, când Moscova a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina, şi nu dă semne că se va încheia în curând, Rusia înregistrând uşoare cuceriri teritoriale în acest an aminteşte Reuters, potrivit Agerpres.

Zelenski a mai susţinut că recenta ridicare a restricţiilor privind utilizarea de arme occidentale împotriva unor ţinte din interiorul Rusiei a oferit Ucrainei o protecţie suplimentară în faţa atacurilor aeriene, în special în oraşul Harkov (est).

„Cu toate acestea, suntem încă în căutarea unui Patriot suplimentar (sisteme de apărare aeriană) şi avem nevoie de mai mulţi paşi puternici care au fost făcuţi (pentru a îmbunătăţi) capacităţile noastre de lovituri cu rază lungă de acţiune”, a menţionat preşedintele ucrainean.