Ştiri

Zeci de morţi şi 1.000 de răniţi în revoltele din Kazahstan

Zeci de manifestanţi au fost ucişi de poliţie în noaptea de miercuri spre joi, în timp ce încercau să cucerească clădiri administrative în Kazahstan, a anunţat poliţia din această fostă republică sovietică, relatează AFP, citată de News.ro.

Doisprezece membri ai forţelor de ordine au fost de asemenea ucişi, iar alţi 353 au fost răniţi în timpul unor revolte şi manifestaţii care zguduie ţara de mai multe zile, au anunţat joi autorităţile locale la televiziunea publică.

”Corpul unuia dintre ei a fost găsit decapitat”, potrivit postului Khabar-24, citat de agenţiile Tass, Interfax-Kazahstan şi RIA Novosti.

„Apărători ai păcii”, dintr-o alianţă militară condusă de Rusia, trimişi în Kazahstan

Collective Security Treaty Organization (CSTO) – care include Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan şi Tadjikistan – a decis să trimită „forţe de apărare a păcii” pentru o perioadă determinată „în contextul ameninţării la adresa securităţii naţionale şi a suveranităţii Republicii Kazahstan”, potrivit unui comunicat emis de prim-ministrul armean Nikol Pashinyan, care prezidează alianţa.

Acţiunea vine după ce preşedintele kazah, Kassym-Jomart Tokayev, a cerut ajutorul alianţei având în vedere că protestele au împânzit ţara, miercuri, având loc şi în cel mai mare oraş, Almaty.

Preşedintele Tokayev a spus că „teroriştii” au capturat aeroportul din Almaty, inclusiv cinci aeronave, şi că se luptă cu armata în afara oraşului.

Mai multe facilităţi de infrastructură au fost distruse, a mai spus el, acuzând protestatarii că subminează „sistemul de stat” şi susţinând că „mulţi dintre ai au fost pregătiţi militar în străinătate”.

În ţară a fost decretată stare de urgenţă, până pe 19 ianuarie, cu restricţii de mobilitate, inclusiv transport, în trei mari oraşe şi 14 regiuni. Prim-ministrul Askar Mamin a demisionat în contextul protestelor, iar Alikhan Smailov este interimar.

Proteste de furie au izbucnit duminică, în urma unei scumpiri a gazelor naturale lichefiate (GNL), în oraşul Janaozen (vest), după care s-au extins în oraşul Aktau, la malul Mării Caspice, iar apoi la Almaty.

Guvernul a încercat iniţial să-i calmeze, fără succes, pe protestatri, printr-o reducere a preţului GNL, la 50 tenge (0,1 euro) litrul, în regiune, de la 120 de tenge la cât a fost scumpit la începutul anului.

Andrei Dumitru

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

17 ore ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

18 ore ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

18 ore ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

22 de ore ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

22 de ore ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

o zi ago

Acest website folosește cookies