Ştiri

Ce probleme pot avea pasagerii care zboară de la Londra la București în momentul Brexit-ului

O nouă problemă provocată de Brexit afetctează de această dată călătoriile aeriene. Potrivit The Independent, mai multe avioane care vor decola în seara de 29 martie 2019 de pe aeroporturi britanice, când Regatul va fi încă membru al Uniunii Europene, vor ajunge la destinație după miezul nopții, când intră în vigoare Brexit-ul, iar acest lucru ar putea provoca mai multe neplăceri călătorilor. Unul dintre aceste zboruri va ateriza chiar la București.

Marea Britanie va părăsi oficial Uniunea Europeană începând cu 00.00 Ora Europei Centrale (23.00 ora Londrei, n.r.), moment în care zborurile din această țară către destinațiile europene nu vor mai fi considerate intra-EU și reglementate de acordul „open skies”, și vor deveni zbouri extracomunitare.

Pasagerii cu pașapoarte britanice vor fi considerați cetățeni europeni în momentul în care vor urca la bordul aeronavelor, însă la destinație ar putea fi clasificați drept „cetățeni ai unor state terțe”, fără drept automat de acces în Uniunea Europeană și cu posibilitatea de a fi supuși unor controale vamale stricte.

The Independent a identificat 10 zboruri de tip „Cenușăreasa” care vor pleca de pe aeroporturile Heathrow, Gatwick, Luton, Doncaster și Liverpool în seara de 29 martie 2019. Pe lista curselor peoblematice se află și unul care va ateriza chiar la București, pe ruta Gatwick-Otopeni, la 02.55 ora României.

Reprezentanții British Airways sunt încrezători că Marea Britanie va ajunge la un acord cu UE în privința transportului aerian, pentru că ar fi în interesul ambelor părți.

Însă Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa, își avertizează investitorii că există posibilitatea ca avioanele să nu mai zboare către UE pentru o perioadă de timp, însă nu se știe cât.

Pe lista „zborurilor Cenușăreasa” intră și 6 curse în sens invers, care vor pleca din Uniunea Europeană înainte de Brexit și vor ateriza pe aeroporturile britanice după ora locală 23.00. În consecință, pasagerii vor avea limite stricte cantitățile de bunuri pe care le vor putea introduce în Marea Britanie, în special în ceea ce privește alcoolul și produsele din tutun.


Foto: Gulliver/Getty Images

NewMoney

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

2 zile ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

2 zile ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

2 zile ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

2 zile ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

2 zile ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

3 zile ago

Acest website folosește cookies