Yara, un nou virus pune în alertă lumea medicală!

Elena Marinescu 11/02/2020 | 09:19 Fapt Divers
Yara, un nou virus pune în alertă lumea medicală!

Potrivit publicaţiei The Independent, noua formă de virus nu are aproape nicio genă recunoscută până în prezent de oamenii de ştiinţă. Virusul colectat recent dintr-un lac artificial din Brazilia este considerabil mai mic decât virusurile cunoscute de obicei pentru a infecta amibele. 

Cercetătorii care au făcut această descoperire i-au pus numele de „Yaravirus”, după zeița Yara „mama tuturor apelor”. În mitologia braziliană, Yara este o sirenă care îi ademeneşte pe marinari sub apă, fără întoarcere.

Oamenii de știință au secvențiat genomul yaravirusului, pentru a determina secvența completă a ADN-ului, şi au descoperit că peste 90% din microorganismul bizar nu era format din gene.

Conform unui studiu publicat pe un portal de specialitate, studii aprofundate metagenomice sunt necesare pentru a înţelege impactul acestui tip nou de virus asupra mediului înconjurător.

Jônatas Abrahão, virolog la Universitatea Federală Minas Gerais, din Brazilia, a declarat că rezultatele de laborator au arătat „cât de puține lucruri știm despre viruși”. El a explicat că genele yaravirusului par a fi proveni dintr-un virus mai mare, însă deocamdată nu există vreo dovadă ştiinţifică despre o astfel de legătură.

Un alt cercetător a declarat că acest studiu sugerează „existenţa unei noi comori cu procese biochimice nemaiîntâlnite până acum”.