XTB: Dacă vor continua performanțele slabe din partea acțiunilor tehnologice și se va menţine o apreciere a aurului, Bitcoin și restul activelor digitale ar putea avea de suferit

Andrei Dumitru 07/07/2022 | 17:14 Ştiri
XTB: Dacă vor continua performanțele slabe din partea acțiunilor tehnologice și se va menţine o apreciere a aurului, Bitcoin și restul activelor digitale ar putea avea de suferit

Bitcoin a reuşit să revină deasupra pragului psihologic de 20.000 de dolari, iar luna iunie 2022 a adus cea mai amplă ieşire lunară de unităţi de Bitcoin de pe burse din istorie, spune Radu Puiu, financial analyst în cadrul casei de brokeraj pe burse internaţionale XTB România. Acesta apreciază că aurul şi Bitcoin sunt soluţii opuse când încrederea în monedele tradiţionale scade. Dacă vor continua performanţele slabe din partea acţiunilor tehnologice şi se va menţine o apreciere a aurului, Bitcoin şi restul activelor digitale ar putea avea de suferit, spune analistul.

”Piaţa activelor digitale continuă să întâmpine dificultăţi în a atrage noi investitori, chiar dacă în ultimele zile cea mai cunoscută monedă, Bitcoin, a înregistrat o redresare. În ultimele 24 de ore, capitalizarea globală a pieţei a crescut uşor, la 915 miliarde dolari, avansând cu 0,61%. Bitcoin a reuşit să revină deasupra pragului psihologic de 20.000 dolari, ceea ce reprezintă o victorie importantă pentru cumpărători, cel puţin pentru moment, întrucât arată că nu sunt dispuşi să renunţe cu uşurinţă la acest nivel. Bitcoin traversează o perioadă de consolidare de aproape 3 săptămâni, oscilând între 18.000 dolari şi 22.000 dolari”, spune Radu Puiu, financial analyst în cadrul casei de brokeraj pe burse internaţionale XTB România.

Între timp, iunie 2022 a adus cea mai amplă ieşire lunară de unităţi de Bitcoin de pe burse din istorie.

”Datele Onchain au indicat că peste 150.000 de BTC au părăsit schimburile centralizate în ultima lună. Acest fapt ne indică două lucruri. În primul rând, sugerează o deteriorare a încrederii investitorilor în bursele de criptomonede, chiar şi în cele importante, după măsurile luate în ultima perioadă. Printre acestea s-au numărat suspendarea retragerilor şi chiar iniţierea procesului de faliment, ceea ce pune în pericol deţinerile investitorilor. În al doilea rând, ar putea sugera că investitorii încep să aibă o abordare pe termen mai lung, preferând să îşi păstreze monedele în portofelele personale”, adaugă el.

O posibilă explicaţie ar putea fi aşteptările legate de o perioadă extinsă de recuperare, scoţând din discuţie o revenire rapidă a pieţei monedelor virtuale.

Mai multe firme, inclusiv Celsius, Babel Finance şi Vauld au luat măsuri drastice.

Marţi, Vauld a primit o ofertă de preluare de la Nexo, o firmă rivală, după ce a anunţat suspendarea serviciilor.

Piața monedelor virtuale se confruntă cu o criză severă de lichiditate

”Piaţa monedelor virtuale se confruntă cu o criză severă de lichiditate, deoarece platformele întâmpină dificultăţi în a face faţă unui val de retrageri, pe fondul unei scăderi puternice a preţurilor monedelor digitale. Fluxul de ştiri negative din spaţiul activelor digitale a fost mai lent în ultimele zile. Cu toate acestea, industria continuă să fie caracterizată de „un nor” de neîncredere şi teamă. Acest scenariu este susţinut şi de indicatorul de „Teamă şi Lăcomie”, care, în prezent, indică o valoare de 18 puncte, ceea ce sugerează frică extremă. În acest context, companiile încearcă să găsească diferite metode de a atrage capital”, mai spune analistul.

Un exemplu este bursa de active digitale Bitstamp, care intenţionează să perceapă o taxă lunară de inactivitate pentru anumiţi utilizatori, deoarece scăderea pieţei afectează volumul de tranzacţionare din industrie.

Astfel, începând de la 1 august, anumitor conturi inactive le va fi percepută o taxă de inactivitate de 10 euro pe lună. Utilizatorii din SUA nu vor fi supuşi taxelor.

Bursele de active digitale au căutat modalităţi de a-şi reduce dependenţa de veniturile din tranzacţionare, care tind să scadă în timpul recesiunilor prelungite ale pieţei.

Coinbase, cel mai mare schimb de monede digitale  din SUA, a avertizat că volumul tranzacţiilor în al doilea trimestru va fi mai mic decât în primele trei luni ale anului.

FTX US s-a extins recent în activitatea de tranzacţionare cu acţiuni, o modalitate de a diversifica sursele de venituri, captând în acelaşi timp un grup mai larg de investitori de retail.

Conform unor indicatori, piaţa de scădere a activelor digitale din 2022 a fost cea mai dură de până acum, majoritatea investitorilor în Bitcoin aflându-se în pierdere şi continuând să vândă în pierdere.

Ca răspuns la scăderea rapidă a preţurilor jetoanelor, unii investitori s-au orientat către active de refugiu, unii au ieşit complet de pe piaţă, iar alţii s-au îndreptat în mod surprinzător către piaţa instrumentelor derivate cu suport pe active digitale.

”Primul şi cel mai evident indiciu al unei pieţe de scădere este momentul în care preţul spot al Bitcoin scade sub media mobilă de 200 de zile şi într-un scenariu şi mai extrem, când scade sub media mobilă de 200 de săptămâni. Glassnode a spus că situaţiile în care preţurile spot evoluează sub preţul realizat (preţul mediu de achiziţie a monedelor Bitcoin din circulaţie) sunt neobişnuite, menţionând că aceasta este doar a treia oară când se întâmplă acest lucru, în ultimii şase ani, şi a cincea oară de la crearea Bitcoin din 2009. Confirmarea severităţii condiţiilor actuale de piaţă este adusă de preţul spot care scade sub preţul realizat, ceea ce a forţat comercianţii să vândă din ce în ce mai multe monede în pierdere. Glassnode a remarcat că un astfel de efect de cascadă este „tipic pieţelor de scădere şi a perioadelor de capitulare a pieţei”. Luând în considerare toate aspectele negative, Glassnode evaluează că piaţa se află în mijlocul unui eveniment de capitulare. Cointelegraph a susţinut această prezumţie, subliniind că minerii (cei care se ocupă cu crearea de noi monede) au început să vândă din monedele deţinute, ceea ce este un alt indicator că a avut loc capitularea”, afirmă Radu Puiu.

În plus, Bitcoin şi Ethereum s-au tranzacţionat ambele sub maximul istoric din cadrul ciclului anterior de creştere, ceea ce reprezintă o premieră în istorie.

Un factor important în evoluţia preţului Bitcoin îl reprezintă investiţiile în tehnologie.

Aceleaşi forţe care conduc profiturile în firmele de tehnologie, în general, conduc şi la succesul activelor digitale.

”Proiectele de pe piaţa monedelor digitale sunt cu siguranţă mai riscante decât majoritatea acţiunilor de tehnologie şi oferă o capitalizare mai redusă, ceea ce le poate face mai volatile, fiind mai uşor de influenţat. De asemenea, Bitcoin este corelat cu preţul aurului. Se presupune adesea că nivelul de corelaţie ar trebui să fie pozitiv, deoarece atât aurul, cât şi Bitcoin pot fi folosite pentru a stoca valoare împotriva inflaţiei. În realitate, însă, există o corelaţie negativă puternică atunci când intră în ecuaţie alţi factori”, mai spune el.

Aurul şi Bitcoin sunt soluţii opuse când încrederea în monedele tradiţionale scade.

Aurul este o variantă simplă şi care a primit votul de încredere al timpului, beneficiind de mii de ani de istorie.

Pe de altă parte, Bitcoin este mai complex şi abstract, propunând o „experienţă” de doar 14 ani de volatilitate extremă.

În viitor, presupunând că se menţin relaţiile din prezent în raport cu restul pieţelor, Bitcoin ar putea părea atractiv, în cazul în care se conturează o revenire în sectorul de tehnologie şi preţuri stabile sau în scădere ale aurului.

În caz contrar, dacă performanţele slabe din partea acţiunilor tehnologice par a fi scenariul de bază şi se menţine o apreciere a aurului, Bitcoin şi restul activelor digitale ar putea avea de suferit.

”Conform unei analize a economistului şef al Coinbase, activele digitale prezintă astăzi un profil de risc similar cu mărfurile precum petrolul şi gazele, dar şi companiile tehnologice şi farmaceutice. Această dinamică contrazice presupunerile că activele digitale reprezintă o metodă de hedging a pieţelor tradiţionale. În plus, acesta a afirmat că gradul de „corelaţie dintre preţurile acţiunilor şi activele digitale a crescut semnificativ”, de la pandemia din 2020. „În timp ce în primul deceniu al existenţei sale, randamentele Bitcoin au fost în medie necorelate cu performanţa pieţei de valori tradiţionale, relaţia a crescut rapid de la începutul pandemiei.” Asemenea perioade agitate reprezintă momente în care băncile centrale sunt forţate să ia sau cel puţin să anunţe măsuri menite să liniştească populaţia”, mai spune el.

Astfel, Banca Angliei a avertizat că recentele crize de pe piaţa activelor digitale, care au dus la scăderea capitalizării de piaţă a activelor digitale cu peste 2.000 de miliarde de dolari, evidenţiază necesitatea unor reglementări financiare mai stricte.

Banca centrală a Marii Britanii a spus că prăbuşirile au scos la iveală vulnerabilităţile de pe pieţele activelor digitale, care amintesc de crizele anterioare ce au dus la tulburări financiare.