Xi Jinping afirmă că Taiwanul „trebuie și va fi reunificat“ cu China, luând în calcul inclusiv folosirea forței

NewMoney 02/01/2019 | 09:50 Ştiri
Xi Jinping afirmă că Taiwanul „trebuie și va fi reunificat“ cu China, luând în calcul inclusiv folosirea forței

Președintele Chinei, Xi Jinping, a spus într-un discurs că Taiwanul „trebuie și va fi reunificat“ cu China, a relatat pe 2 ianuarie BBC.com.

Discursul liderului de la Beijing a marcat împlinirea a 40 de ani de la începutul îmbunătățirii relațiilor dintre China și Taiwan. Președintele chinez a repetat apelul de reunificare pe cale pașnică, într-un singur stat cu două sisteme. Totodată, Xi Jinping a avertizat că țara sa își rezervă dreptul de a folosi forța pentru atingerea acestui scop.

Deși este autoguvernat, Taiwanul nu și-a proclamat niciodată oficial independența față de China. Beijingul consideră insula drept o provincie separatistă a Chinei.

„INTERFERENȚA STRĂINĂ ESTE INTOLERABILĂ“. Xi Jinping a subliniat că ambele părți au fost parte a aceleiași familii și a avertizat că populația taiwaneză „trebuie să înțeleagă că independența va aduce numai greutăți“. El a adăugat că Beijingul nu va tolera niciodată niciun fel de activitate care să promoveze independența insulei. De asemenea, Xi Jinping a subliniat că relațiile cu Taiwanul reprezintă o parte din politica internă a Chinei și că „interferența străină este intolerabilă“.

Cu o zi mai devreme, președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, declarase că Beijingul ar trebui să accepte existența Taiwanului și să folosească mijloace pașnice pentru a rezolva divergențele dintre cele două părți. China ar trebui „să respecte insistența celor 23 de milioane de oameni în privința libertății și a democrației“, afirmase Tsai Ing-wen, citată de BBC.com.

FOTO: Guliver / Getty Images