Woodstock românesc, la Poiana Lupului: în iulie începe cel mai complex festival de jazz în aer liber

Oana Borviz 16/06/2017 | 15:08 Timp Liber
Woodstock românesc, la Poiana Lupului: în iulie începe cel mai complex festival de jazz în aer liber

Să asculți jazz în inima naturii este o experiență uluitoare. Cei care au fost la Gărâna Jazz Festival știu asta. Muzica bună, atmosfera specială, peisajele sălbatice fac din acest eveniment mai mult decât un festival de muzică, fac o poveste.

Undeva, la intrarea în satul Gărâna din județul Caraș-Severin, într-un loc cu nume de basm (Poiana Lupului), are loc, în fiecare an, la început de iulie, Gă­­râna Jazz Festival, cel mai complex eveniment de jazz open-air din Europa Centrală şi de Est.

Povestea lui începe în 1997, când niște oameni inimoși, înnebuniți după jazz, au pus bazele festivalului. Mai exact, instrumentistul Liviu Butoi şi bijutierul Gigi Tăuş care, dintr-un jam session petrecut între prieteni, lângă un cazan cu gulaș, la Hanul „La Răs­­cruce“, au făcut unul dintre cele mai iubite festivaluri din România. Ce anu­­me îl face să fie așa? „Muzica, oamenii și locul“, după cum scriu orga­ni­za­­torii pe garana-jazz.ro.

Un loc aproape exotic, cu peisaje sălbatice, o stare aparte creată de dragostea pentru jazz, natură și libertate – Gărâna Jazz Festival își conti­nuă istoria și în acest an, între 6 și 9 iulie. Patru zile cu muzică jazz, vreme capricioasă și mulți căutători de aven­­­­­tură vor alcătui cea de-a 21-a ediție a festivalului. Cei care vor cânta la Gărâna Jazz Festival – ce are, în acest an, trei scene: Poiana Lupului, Hanul „La Răscruce“ și Biserica Cato­lică din Văliug – sunt artiști care au marcat istoria jazzului contemporan. Fie că este vorba de Bill Frisell, muzicianul american comparat, de revista The New Yor­­ker, cu Miles Davis datorită stilului unic de a cânta la chitară (un mixt de folk cu muzică country), fie că este vorba de David Torn, chitaristul american care i-a acompaniat pe unii dintre cei mai cu­­nos­­cuți cântăreți (David Bowie, John Legend, Madonna, Tori Amos). În să­­tu­­cul acesta de munte se vor auzi acordurile chitaristului american John Scofield, „pionier al fusion-ului și maestru al ge­nu­lui bebop, funk și R&B“, după cum îl des­­criu organizatorii, se va simți frenezia muzicii afro-cubaneze grație instrumentistului cubanez Omar Sosa, se va dansa pe ritmurile ne­bu­ne ale Vasil Had­­žima­nov Band, trupă sâr­bească ce îmbină jazzul cu funk și world music. Nu vor lipsi vi­­bra­țiile funky ale mu­zi­cii soul-bop din anii ’60 și fla­­­­menco, ce al­­că­­tuiesc sound-ul austriecilor de la Wolfgang Muth­­spiel Quin­­tet, și nici ritmurile de indie-rock şi jazz ce definesc stilul germanilor de la Melt Trio.

Atmosferă unică. În cele patru zile de festival, oameni din toate colțurile lumii își împart pasiunea pentru jazz și natură, își împărtășesc bucuria de a po­­vesti la umbra corturilor (campingul es­­te cea mai populară variantă de caza­­re la Gărâna Jazz Festival) și de a trăi experiența jazzului sub semnul impro­vizației: la Gărâna, jazzul nu se ascultă stând comod în fotolii sau pe băncuțe, așa cum se obișnuiește la alte festiva­luri ale genului, ci în picioare și pe butuci. „Odată ajuns în Poiana Lupului, m-am împrietenit instantaneu cu oamenii, m-am ataşat subit de împrejurimi… am devenit dependent de capriciile vre­­mii şi de riscurile vieţii la cort şi, mai ales, am descoperit nevoia acută de a asculta jazz în aer curat, sprijinit de buş­­tenii care, într-o zi, sunt convins, vor deveni la fel de faimoşi precum ar­­tiştii de pe scenă“, mărturisea, la un mo­­ment dat, criticul literar Marius Chi­­vu despre experiența trăită la acest festival.

Cei mai mulți se duc la Gărâna pentru muzică, dar sunt și oameni care partici­­pă la festival din pură curiozitate. Iar această curiozitate îi face să devină de­­pendenți de starea aceea spe­cială care numai aici, în sătucul acesta frumos din munții Semenic, se creează. Nu degeaba, Gărâna Jazz Festival a fost considerat un fel de „Woodstock“ contemporan! „Există vânt de libertate a­colo pe care mulţi îl apre­­ciază“, spune Ma­rius Giu­­ra, cel care face posibil acest festival, prin intermediul Fun­­dației Cul­­turale Jazz Banat, încă din 1999. „Există o compatibilitate mare între locul festivalului și muzica pe care o re­prezintă. Ambele te duc în afara zonei de confort, dar se spune că acolo se întâmplă lucrurile frumoase“, cred organizatorii. Iar lucrurile frumoase înseamnă, la Gărâna, nu doar con­certe, ci și plimbări prin sat, dru­meții pe munte, mii de kilometri de tra­­see pentru bicicletă și tot atâtea pri­­veliști de admirat, „lecturi la soare“, „gu­­lașul lui Gigi“, „vinul fiert“ și „poveș­tile de după concerte“ (festivalier.ro). Ca să le trăiești din plin trebuie doar să fii aco­lo. Și, totuși, ți-ar mai trebui ceva: cizme de cauciuc și un impermeabil. La Gărâna, vremea este ca jazzul: impre­vizibilă.

 


FOTO: Mediafax