Wikipedia s-ar putea închide în viitorul apropiat. Care sunt țările în care enciclopedia online a fost deja suspendată temporar

Sebastian Popescu 05/07/2018 | 16:45 Ştiri
Wikipedia s-ar putea închide în viitorul apropiat. Care sunt țările în care enciclopedia online a fost deja suspendată temporar

Wikipedia s-a închis temporar în Spania, Italia și Polonia în semn de protest față de noile reforme ale drepturilor de autor ale UE, care urmează să fie votate joi, menite să impună o legislație mai strictă, potrivit Business Insider.

Principalele schimbări vor fi dictate de articolul 13, care prevede că siteuri precum Reddit vor trebui să creeze softuri pentru recunoașterea conținutului care încalcă drepturile de autor, care să scaneze toate postările, imaginile și clipurile urcate de utilizatori pe site.

De asemenea, un alt subiect de dezbatere îl reprezintă articolul 11 care obligă companiile precum Google să plătească o taxă pentru link-urile către articolele din presă. Astfel, folosirea unui fragment din text, cu titlu și poză va necesita o licență.

În consecință, Wikipedia decis să protesteze față de aceste măsuri care ar urma să afecteze și activitatea enciclopediei online, astfel că utilizatorii din Spania, Italia și Polonia au fost duși la o pagină special care îndeamnă oamenii să se opună reformelor. Comunitățile Wikipedia din alte țări, precum Marea Britanie, au preferat doar să introducă un banner.

Fondatorul Wikipedia, Jimmy Wales, s-a plâns și pe Twitter de aceste măsuri de restricționare a internetului, postări în urma cărora a primit răspuns de la Comisia Europeană. „Dragă Jimmy, Wikipedia și alte enciclopedii online nu ar intra în sfera de aplicare a propunerii în privința drepturilor de autor a Comisiei”, este mesajul primit de Wales de la reprezentanții Comisiei Europene.

Wales nu a fost convins de acest răspuns și acuză Comisia că induce oamenii în eroare. „Foarte inadecvat pentru  Comisia Europeană să facă lobby în mod public și să inducă în eroare publicul în acest mod”, a mai scris el.

Contactat de BBC Radio 4, Wales a explicat că „una dintre cele mai mari preocupări ale mele în legătură cu aceste filtre este că doar fortifica poziția Google și Facebook care au deja capacitatea tehnică de a face acest lucru, iar jucătorii mai mici, start-up-urile, toate celelalte platforme, vor fi date la o parte”.

Dacă măsurile votate de oficialii europeni se vor aplica și în cazul enciclopediilor online, Wikipedia ar putea avea probleme serioase în urma costurilor suplimentare provocate de noile reforme.

Wikipedia are venituri anuale ce depășesc 80 de milioane de dolari, însă are și costuri pe măsură, ce depășesc 65 de milioane de dolari. Banii provin din donații, atât din partea oamenilor, care în medie dau câte 10 dolari, cât și din partea companiilor care plătesc chiar și 1 milion de dolari pentru susținerea acestui proiect, potrivit TechSpot.

Cele mai importante donații vin de la Google, de peste 1 milion de dolari, urmat de Humble Bundle, cu 465.000 de dolari și Cragslist Foundation cu 250.000 de dolari. ai contribuie și companii precum Facebook, Apple, Microsoft sau Google, care egalează sumele donate de angajați, ceea ce înseamnă că trimit peste 50.000 de dolari către Wikipedia.


Foto: Hepta/Mediafax