Washington Post: România a cheltuit 40 de milioane de dolari, puţini au votat

NewMoney 08/10/2018 | 17:11 Ştiri
Washington Post: România a cheltuit 40 de milioane de dolari, puţini au votat

Guvernul român a făcut tot ceea ce a putut să se asigure că, în urma referendumului, interzicerea căsătoriei între persoane de acelaşi sex este introdusă în Constituţie, fără să fie contestată, comentează The Washington Post, potrivit News.ro.

Publicația americană precizează că Guvernul de la Bucureşti a cheltuit 40-50 de milioane de dolari cu pregătirile, a prelungit perioada de votare de la una la două zile şi a scăzut pragul validării de la 50 la 30%, ”numai să fie sigur”.

Cu toate acestea, până sâmbătă seara, după prima din cele două zile de vot, aproximativ 5% din alegători au votat, notează ziarul.

După ce Biserica Ortodoxă a lansat un ultim îndemn la adunare duminică, participarea a crescut la peste 20%, însă nu a depăşit pragul de validare, în pofida faptului că marea majoritate a persoanelor care au votat a aprobat definirea căsătoriei ca heterosexuală.

”Românii au respins dezbinarea şi ura”, a declarat pentru Reuters Vlad Viski, un reprezentant al MozaiQ,, o organizaţie pentru apărarea drepturilor LGBT. Alegătorii s-au săturat de implicarea Bisericii Ortodoxe, care a făcut campanie masiv în favoarea interzicerii, împreună cu social-democraţii, a apreciat el.

”Am arătat că noi, ca cetăţeni, vrem o Românie bazată pe valori democratice, o ţară în care respectul, egalitatea şi bunul simţ ghidează societatea”, a apreciat Accept, o organizaţie de apărarea drepturilor LGBT.

În pofida faptului că referendumul are la bază o petiţie semnată în 2016 de trei milioane de români, PSD s-a asociat votului în ultimele luni, sperând că succesul acestei campanii pe care şi-a asumat-o să le consolideze succesul electoral per ansamblu, comentează ziarul.

Social-democraţii nu au reuşit să-i mobilizeze pe opozanţii căsătoriei între persoane de acelaşi sex, iar campania lor a relansat tensiuni vechi împotritriva LGBT într-o ţară care a scos homosexualitatea de sub incidenţa penală abia în 2001, iar căsătoriile între persoane de acelaşi sex sau uniunile civile sunt ilegale din 2009, adaugă cotidianul.

WP subliniază că referendumul nu le-a oferit alegătorilor posibilitatea să aleagă între căsătoria între persoane de acelaşi sex, ci doar dacă definirea ”familiei” să continue să fie definită definită în mod neutru în Constituţie. Rezultatul nu ar fi avut un impact nici într-un caz, nici în celălalt, ci ar fi putut să împiedice eventuale noi decizii judiciare în favoarea căsătoriei sau uniunii civile între persoane de acelaşi sex.

Însă, cum un număr tot mai mare de critici ai Guvernului i-au îndemnat pe români să boicoteze votul, referendumului pe tema căsătoriei între persoane de acelaşi sex a devenit un referendum de facto pe tema încrederii în PSD, comentează ziarul, notând că partidul aflat la putere i-a şocat în mai multe rânduri pe observatorii din ţară şi din străinătate prin scandaluri de corupţie şi încercări de a perturba statul de drept, care au antrenat proteste de masă în întreaga ţară. Anul trecut, PSD şi aliaţii lor politici în Parlament au adoptat prin vot scoterea de sub incidenţa penală a unor fapte comise de autorităţi care provoacă prejudicii de până în 50.000 de dolari – ignorând practic toate formele micii corupţii.

Liderul PSD Liviu Dragnea a fost condamnat de fraudă electorală în 2015 şi de abuz de putere în această vară, notează WP. Judecarea apelului împotriva ultimei sentinţe urma să înceapă săptămâna aceasta, ceea ce a generat întrebări cu privire la coincidenţa cu referendumul, pe care unii îl consideră o distragere de la acuzaţiile de corpuţie vizând Guvernul.

Lideri ai partidului au prezentat un punct de vedere foarte diferit cu privire la referendum, mai notează WP, citându-l pe secretarul general Codrin Ştefănescu, care l-a catalogat drept ”un eşec al românilor şi al României în general”.


Foto: Mediafax