Washington Post, despre situația din România: Atac asupra statului de drept și a independeței justiției

Sebastian Popescu 09/07/2018 | 12:00 Ştiri
Washington Post, despre situația din România: Atac asupra statului de drept și a independeței justiției

Publicația americană Washington Post critică partidele aflate la guvernare în România, Polonia și Ungaria într-un editorial cu titlul „Democraţia apune ușor în Europa Centrală“ în care vorbește despre un asalt asupra statului de drept și, implicit, asupra independeței justiției în aceste țări.

Americanii scriu că în România, unde liderul partidului de guvernare social-democrat a fost condamnat de două ori pentru abuz de în serviciu, partidul a ripostat printr-o încercare de a atenua legile anti-corupţie. „Acest lucru reprezintă a lovitură dură după un deceniu de anchetare agresivă a cazurilor de corupţie în această ţară, unde corupţia a înflorit în cele două decenii după căderea comunismului”.

„Liderul partidului, Liviu Dragnea, care a fost condamnat de două ori pentru abuz în servicium s-a apărat în urma scandalurilor cum o fac de obicei ticăloșii: pozând în victimă. Atacând sistemul judiciar prin invocarea statului paralel, susține că forțe întunecate sunt angrenate împotriva sa. Susţinătorii săi, inspirându-se din cazul preşedintelui Trump, compară presupusa persecuţie a domnului Dragnea cu investigaţia privind rolul Rusiei în victoria lui Trump”, scrie Washington Post.

Un atac similar asupra justiției are loc și în Polonia, unde partidul aflat la guvernare, Lege şi Justiţie, a pus stăpînire pe Curtea Constituțională și pe tribunalele inferioare, iar acum încearcă să controleze și Curtea Supremă. Noile reguli care impun reduc vârsta de pensionare vor determina 27 de judecători din cei 72 să se pensioneze, deşi unii dintre ei, printre care şi şefa Curţii Supreme, Malgorzata Gersdorf, refuză să plece.

Uniunea Europeană a deschis o procedură disciplinară împotriva Poloniei, unde schimbările din sistemul judiciar polonez reflectă dispreţul manifestat la scenă deschisă de partidul aflat la guvernare faţă de principiile occidentale şi faţă de democraţia liberală, mai notează Washingtom Post.

Forţele antidemocratice din ambele ţări sunt încurajate de Ungaria, care s-a îndepărtat și ea de la regulile democratice. „Premierul Viktor Orban, la putere din 2010, a redus la tăcere presa independentă, şi-a agresat oponenţii, imigranţii şi atacă orice instituţie care nu se ploconeşte în faţa lui”, mai notează publicația americană.


Foto: Mediafax