Warren Buffett donează 3,6 miliarde de dolari fundaţiei lui Bill Gates

NewMoney 02/07/2019 | 09:43 Fapt Divers
Warren Buffett donează 3,6 miliarde de dolari fundaţiei lui Bill Gates

Warren Buffett donează acţiuni Berkshire Hathaway în valoare de 3,6 miliarde de dolari unor cinci organizaţii caritabile, între care se află şi Bill & Melinda Gates Foundation, aceasta fiind cea mai mare contribuţie făcută de miliardarul american în cadrul planului său de a ceda o mare parte a averii sale, transmite Reuters, citează News.ro.

Berkshire a anunţat că cea de-a 14-a donaţie a sa este formată din aproximativ 16,81 milioane de acţiuni clasa B ale companiei.

Donaţia va mări suma totală donată de Buffett la 34,5 de miliarde de dolari, de când mliardarul în vârstă de 88 de ani a anunţat în 2006 că va renunţa la acţiunile sale la grupul Berkshire.

Patru cincimi din donaţii merg la Gates Foundation, iar restul la Susan Thompson Buffett Foundation, care poartă numele primei soţii a lui Buffett, decedată, şi fundaţiilor conduse de copiii acestuia, Howard, Susan şi Peter: Howard G. Buffett Foundation, Sherwood Foundation şi NoVo Foundation.

Începând din 1965, Buffett a construit Berkshire într-un conglomerat de 522 de miliarde de dolari, care reuneşte compania de căi ferate BNSF, asigurătorul Geico şi producătorul de îngheţată Dairy Queen şi acţiuni ca Apple şi Wells Fargo.

Cea mai mare donaţie făcută anterior de Buffett a avut loc în 2018 şi a fost în valoare 3,4 miliarde de dolari.

În urma actualei donaţii, Buffett va mai deţine circa 15,7% din acţiunile Berkshire, chiar dacă a vândut 45% din deţinerile avute în 2006, şi va mai avea circa 31% din drepturile de vot.

Buffett rămâne al patrulea cel mai bogat om din lume, cu o avere de 87,5 miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes. Jeff Bezos, director general al Amazon.com, şi familia sa conduce topul Forbes, cu 157,8 miliarde de dolari.

În acest an, Berkshire a investit pentru prima oară în acţiuni Amazon.

Fundaţia Gates şi organizaţiile de caritate ale familiei Berkshire vând de obicei acţiunile donate de Buffett pentru a-şi finanţa activităţile, reflectând dorinţa acestuia ca banii să fie cheltuiţi. Buffett face donaţii şi către alte organizaţii de binefacere.