Vunk – secretul unor extrovertiți

Oana Borviz 24/05/2017 | 23:58 Timp Liber
Vunk – secretul unor extrovertiți

Pe 25 mai, băieții de la Vunk vor scrie povestea secretelor rostite. Pentru asta, vor avea nevoie de mu­zică, cuvinte potrivite și un ocean de emoții.

„Bine, mă, tocmai astăzi ți-ai găsit/ Când te iubeam mai mult/ Să-mi spui că s-a sfârșit“, așa începe single-ul „Hai, mersi“ de pe albumul „Extrovertit“, pe care cei de la Vunk îl vor lansa pe 25 mai, când vor avea și un concert la Sala Polivalentă din București. Un el și o ea în prag de despărțire, care se vor mai revedea, după aceea, doar în amintiri – sunt personajele acestei piese captate și într-un videoclip animat, al treilea din discografia trupei, după „Baladă pentru o minune“ și „1000“. Alert, viu colorat și intens, videoclipul face suma tuturor momentelor dintr-o relație: de la clipele de fericire, când plutești pe cerul perfect albastru, și până la cele de tris­tețe, când oceanul tuturor nepu­tințelor te acoperă de tot.

Într-un fel, aceasta este și povestea concertului din 25 mai, pe care băieții de la Vunk – Cornel Ilie, Nicu Sârghea, Bogdan Crucianu și Gabi Maga – l-au numit „Secretul tău“. „O poveste de dragoste despre căutări, destine, lu­mea de azi și evadarea din ea, prin crearea unei lumi noi, pe fundul unui ocean“, după cum o descrie vocalul trupei, Cornel Ilile, într-un mesaj postat pe Facebook. Inspirat de universul lui Jules Verne, dar și de cel al steampunk-ului (subgen al științifico-fan­tasticului, devenit cunoscut în anii ’80- ’90 ai secolului trecut), concertul face parte din trilogia de spectacole „Enigma“, începută de Vunk în octom­brie 2016 cu concertul „Du-mă mai departe“. Tot „Enigma“ se numește și „uriașul submarin“ ce va lua locul scenei în acest show care, ca orice concert Vunk, conține elemente surprinzătoare: momente de musical (o premieră pentru un concert românesc), piese de pe albumul „Extrovertit“, numere de dans, proiecții de lumini, invitați speciali (printre care și tânărul muzician Mircea Dumitrescu, bursier al Fundației Ciprian Marica, căruia trupa îi va oferi o parte din bugetul pentru promovarea concertului).

Premieră. Vunk – proiect muzical pop-rock început în 2009 de Cornel Ilie şi Nicu Sârghea (foști mem- ­bri, alături de Alex Belciu și Victor Cenușă, ai trupei Vank) – este cu­nos­cută pentru proiectele sale de susținere a tinerilor talen­tați, dar și pentru campaniile sociale gen „Vreau o țară ca afară“, denumită astfel după una dintre piesele de pe albumul „Ca pe vremuri“, din 2010. Campania, care-și propunea să transforme România într-o „țară ca afară“, în care oamenii „vor să trăiască frumos, cu bun simţ şi să-i ajute necondiţionat pe cei din jur“, a fost recompensată, în același an, cu „Premiul de Excelență“ la Gala 10 pentru România. Și tot atunci, trupa avea să devină Ambasador Oficial al Organi­za­ției Autism România, titlu pe care îl de­ține și astăzi. O altă campanie origi­nală a trupei a fost „Vunk în orașul minu­ni­lor“, creată în 2014 pentru promo­varea concertului cu același nume, care a constat în crearea unui oraş virtual cu peste 10.000 de locuitori. Aceasta a fost premiată cu o diplomă de exce­lență la Gala PR Awards (premii națio­nale în comunicare), Vunk devenind astfel prima formație românească pre­miată pentru o campanie creativă de comunicare. Băieții de la Vunk au fost, de asemenea, primii din România care au filmat în întregime un concert folo­sind tehnologia 360 – virtual reality, și care le-au oferit spectatorilor șansa de a trasmite în timp real, pe ecranele din sală, imagini din concert filmate cu telefoanele (concertul „Un nou univers“, 2015).

Vitrină. Și tot ei au fost primii artiști români care au filmat live un videoclip: cel al piesei „Camera ei“, care va apă­rea pe albumul „Extrovertit“. „Ne-am asumat un risc important“, mărturisea Cornel Ilie, după lansarea piesei, în luna februarie. „Au fost 3 minute și jumătate în care am scris istorie. Fără duble, fără întreruperi, o filmare dintr-o singură răsu­flare pentru o poveste spe­cială, așa cum am spus în toate videoclipurile noastre de până acum“, adăuga artistul.

O poveste specială vor să creeze și cu concertul „Secretul tău“, de la Sala Polivalentă, care să depășească nivelul ultimelor două mari concerte Vunk, „Oraşul Minunilor“ (2014) şi „Un Nou Univers“ (2015), declarate cele mai bune producţii ale unui artist român din ultimii ani. „Încercăm să facem ceva ce nu a văzut România până acum“, își propun ei cu show-ul din 25 mai, prin care ne provoacă să ne lăsăm duși de un „ocean de vise, idei, gânduri, spe­ranțe, emoții“, dar și să renunțăm la secrete, pentru că, doar după ce le vom fi rostit, cred ei, sufletele noastre nu vor mai fi „seifuri“, ci „vitrine“.

 


FOTO: Mediafax