Voucherele de vacanță: Legea salarizării ascunde o bombă cu ceas pentru industria turismului

Florel Manu 08/06/2017 | 12:50 Ştiri
Voucherele de vacanță: Legea salarizării ascunde o bombă cu ceas pentru industria turismului

Odată cu bâlbâielile create de Legea Salarizării Unitare, ministerul Muncii încurcă și socotelile agențiilor de turism. Mai clar, prin legea salarizării, mult așteptatele vouchere de vacanță vor fi transformate de la 1 decembrie 2018 în prime în bani.

„Am văzut acum trei săptămâni scris undeva că nu pot fi date vouchere de vacanță anul ăsta pentru că nu sunt prinse în buget, deși se pot prinde acum la rectificare cu publicare pe 1 iulie. (…) După care a venit Olguța Vasilescu și din bezna minții a anulat toată munca noastră de 3-4 ani zicând ca voucherele se vor da în bani de la 1 ianuarie 2018”, declară președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, care precizează că acordarea vouchereleor este deja întârziată.

Citiți și: ANAF a făcut controale pe litoral în spiritul unei legi care nu există încă

Potrivit acestuia schimbarea modului de atribuire a voucherelor de vacanță va modifica chiar scopul pentru care au fost aprobate aceste tichete. Practic voucherele sunt destinate strict pentru utilizarea lor în turismul local, banii urmând să ajute antreprenorii români. Burcea spune că dacă voucherele vor fi atribuite bugetarilor sub formă de bani, va fi foarte greu controlul deconturilor, fiind vorba de 1,4 milioane de persoane care ar putea beneficia de acest avantaj. „Banii ar urma să se acorde lunar. De unde știm noi că turiștii se duc pe litoralul românesc de la Varna”, glumește șeful ANAT.

Jucătorii din turism spun că acordarea voucherelor anul trecut, în sistemul privat, a adus industriei locale a turismului încasări de peste 10 milioane de euro. Dacă tichetele de vacanță ar ajunge și la bugetari, atunci încasările din turism ar urca cu încă  360 de milioane de euro, estimează Alin Burcea.

Citiți și: Din viața lui Zoltán Teszári, fondatorul RCS&RDS: nu a putut face drumul Oradea-Budapesta cu un Porsche, așa că „și-o luat o Skodiță”

Încă de la începutul acestui an, guvernul a promis că până la 1 iulie toți bugetarii vor primi câte un voucher de vacanță în valoare de 1.450 de lei. Ideaa introducerii acestor instrumente de plată a fost discutat în industria turismului încă de la începutul anilor 2000, scopul fiind susținerea antreprenorilor locali din acest sector de activitate. Legea voucherelor de vacanță a fost adoptată în vara lui 2015, însă nu a fost aplicată de întreg sistemul de stat pentru că cea mai amre pafrte a instituțiilor nu au cuprins în bugete acest gen de cheltuieli.

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.