Vot favorabil în Senat. Bani pentru românii din Diaspora care se întorc în țară

Elena Marinescu 10/02/2020 | 21:09 Ştiri
Vot favorabil în Senat. Bani pentru românii din Diaspora care se întorc în țară

Proiectul înaintat de parlamentarii USR Dan Barna, George Marussi şi Radu Mihail prin care acordă stimulente financiare românilor care vor să se întoarcă în ţară a fost adoptat tacit luni de Senat. Legea va fi dezbătută şi supusă la vot în Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Facilităţile oferite prin acest proiect de lege sunt scutirea de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate din salarii pe care le obţin pe teritoriul României şi reducerea cu 50% a cotei de contribuţie la asigurări sociale, facilităţile urmând să se aplice pentru jumătate din perioada în care foştii rezidenţi au realizat venituri şi au achitat contribuţiile obligatorii într-un alt stat. Beneficiarii legii vor fi cetăţenii români care au locuit şi au muncit legal într-un alt stat timp de minimum 36 de luni.

Ce prevede proiectul

„Prin derogare de la prevederile art 58 lit a Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, în perioada 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2030, foștii rezidenți cărora li se eliberează certificat de fost rezident sunt scutiți de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate din salarii pe care le obțin pe teritoriul României. Obținerea veniturilor din salarii pe teritoriul României se dovedește prin contractul de muncă.

În perioada 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2030, foștii rezidenți cărora li s-a eliberat certificat de fost rezident, cota contribuției de asigurări sociale prevăzute la art 138 lit a din Legea nr. 227/2015 din Codul fiscal, se reduce cu 50%. Scutirea se aplică pentru jumătate din perioada în care foștii rezidenți au realizat venituri și au achitat contribuțiile obligatorii într-un alt stat, perioadă minimă de aplicare a scutirii fiind de 18 luni”, se arată în proiectul de lege.