Vot crucial în Senat. Cum a fost modificată Legea privind starea de alertă

Elena Marinescu 12/05/2020 | 21:17 Ştiri
Vot crucial în Senat. Cum a fost modificată Legea privind starea de alertă

Senatul a adoptat marţi, în plen, formulând mai multe amendamente, proiectul de lege al Guvernului care cuprinde măsurile pentru situaţia de alertă, care va fi instituită după încetarea stării de urgenţă, astfel încât Parlamentul încuviinţează starea de alertă în întreaga ţară.

Proiectul, care a primit raport de admitere cu amendamente în Comisia juridică, a fost însuşit de plen cu 111 voturi pentru, 8 împotrivă şi 15 abţineri. „În vederea prevenirii şi combaterii efectelor unei pandemii, epidemii sau epizootii, prezenta lege reglementează regimul stării de alertă, domeniile vizate, măsurile şi procedurile aplicabile şi autorităţile publice responsabile”, a stabilit Senatul.

Potrivit formei amendate de Senat, proiectul prevede că starea de alertă se instituie, pe întreg teritoriul ţării sau doar pe teritoriul unor unităţi administrativ-teritoriale, de Guvern pentru 30 de zile şi poate fi prelungită, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne.

„Când starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul ţării, măsura se supune încuviinţării Parlamentului. Parlamentul se pronunţă în şedinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviinţare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează de îndată”, se arată în actul normativ modificat de Senat, transmite Agerpres.

UDMR a intrudus amendamente punctuale

Potrivit unui amendament al UDMR, adoptat de Senat, măsurile se pot institui diferenţiat, în funcţie de situaţia pandemică din fiecare judeţ, grup de localităţi sau localitate din judeţ. „Pe durata stării de alertă poate fi permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice care nu se consumă în spaţii comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, cu excepţia teraselor unde se respectă măsurile de protecţie sanitară.

De asemenea, în spaţiile de cazare şi în zonele serviciilor Spa Wellness sau balneare se asigură accesul clienţilor pe bază de rezervare confirmată cu respectarea distanţării sociale şi se desfăşoară practici specifice de igienă”, se arată în proiectul amendat preponderent de senatori PSD.

Referitor la articolul care prevedea, în forma Guvernului, că posturile vacante din cadrul Ministerului Sănătăţii şi unităţilor din subordinea lui pot fi ocupate fără concurs, Senatul a completat prevederea prin faptul că „numirea se face prin ordin al ministrului Sănătăţii şi încetează de drept la data încetării stării de alertă”.

Senatul a eliminat articolul care prevedea că „instituţiile şi autorităţile publice pot angaja personal fără concurs în funcţie de nevoile determinate de prevenirea şi combaterea situaţiei care a generat starea de alertă pe o durată determinată de 6 luni”.

Liberalii acuză „decapitarea” proiectului de lege

Liberalii sunt revoltaţi de modificările aduse proiectului legislativ şi susţin că actul normativ a fost „decapitat”, în forma Senatului, fiind „prost redactat, neconstituţional şi nu asigură o protecţie eficientă a cetăţenilor români în faţa pandemiei”. La rândul lor, reprezentanţii USR spun că, „într-un timp record”, au trebuit să propună amendamente la acest proiect pentru „o variantă acceptabilă”, dar multe nu au fost acceptate de PSD.

Senatorul UDMR Ceske Attila consideră că „proiectul legislativ trebuia să ajungă cu cel puţin patru-cinci zile înainte”.

„Proiectul Guvernului ridică şi alte probleme majore despre care noi credem că trebuie vorbit deschis. Această încercare de centralizare a deciziilor, această posibilitate existentă în continuare în proiectul Guvernului de demitere sau chiar şi suspendare a unor conducători de unităţi sanitare din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale a putut fi într-un fel acceptată în cadrul stării de urgenţă – au fost câteva abuzuri legate de demiteri şi schimbări şi numiri – nu şi în starea de alertă. Nu credem că acest lucru mai trebuie acceptat”, a subliniat senatorul UDMR.

Cseke Attila a menţionat că alte amendamente ale UDMR adoptate instituie obligaţia Ministerului Educaţiei să asigure elevilor şi personalului didactic şi nedidactic la susţinerea examenelor naţionale, de capacitate şi bacalaureat, mijloacele de protecţie necesare şi prevăd ca unul dintre părinţi să poată sta acasă până la finalul lunii iunie.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a subliniat că în Comisia juridică au fost „corectate” aproape toate articolele proiectului de lege al Guvernului. El a adăugat că amendamentele adoptate au fost ale PSD şi UDMR.