Vorbe goale: Au fost sau nu manipulați mii de investitori atunci când un ministru a anunțat desființarea fondurilor de pensii priva­­te

Alexandra Pele 14/08/2017 | 12:20 Financiar
Vorbe goale: Au fost sau nu manipulați mii de investitori atunci când un ministru a anunțat desființarea fondurilor de pensii priva­­te

Au fost sau nu manipulați mii de investitori atunci când un ministru a anunțat desființarea fondurilor de pensii priva­­te? Autoritățile spun că nu. Cei afec­­tați s-ar putea să aibă însă o altă pă­­re­­re.

Frica și lăcomia sunt forțele care „mișcă“ piețele de capital. Se întâmplă și la Bu­­cu­­rești, unde declarații mai puțin inspirate s-au tradus prin pierderi pentru cei „slabi cu nervii“, dar și prin câștiguri pentru investitorii care și-au ajustat așteptările le­­gate de mesajele autorităților.

După ce declarațiile ministrului Finan­­țe­­lor, Ionuț Mișa, privind desființarea fondurilor de pensii private au dus la o scă­­de­­re puternică a celor mai multe acțiuni listate pe Bursa de Valori București (BVB), anche­­ta reglementatorului a ajuns la concluzia că spusele sale nu au constituit o manipulare a pieței de capital. „Manipularea ca in­­fracțiune presupune să le induci voit un anumit comportament investitorilor“, explică sub protecția anonima­­tu­­lui un avocat cu cunoștințe solide des­­­­pre legislația piețelor de capital.

De altfel, nimeni nu pare dispus să discute on the record despre acel incident, și asta pentru că, deși Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu a dispus niciun fel de măsură în cazul Mișa, în cel al fostei șefe a fondului de pensii NN Ra­­lu­­­­ca Țintoiu, reacția reglementatorului a fost foarte dură. Compania a fost amen­­da­­tă cu 2% din cifra de afaceri pentru că le-a transmis un mesaj clienților în care se ara­­tă că există discuții despre o eventuală na­­țio­nalizare a fondurilor de pensii.

Țintoiu a rămas fără autorizație și a pri­­mit la rândul său o amendă usturătoare. „De-abia în momentul în care contrapui ce­­le două incidente, ajungi la concluzia că ASF-ul lucrează cu două unități de mă­­su­­ră“, mai spune sursa citată.

O SCĂPARE DE JUMĂTATE DE MILIARD DE EURO. În opinia specialiștilor, ambele in­­cidente sunt blamabile, însă reacția au­­to­­rității este greu de înțeles: foarte dură în cazul NN, și foarte laxă în cel al ministrului, în condițiile în care la ni­­vel european există o serie de ghiduri de bune practici în ceea ce privește comuni­ca­­rea auto­­ri­­tă­­ți­­lor pe teme ce pot afecta piețele de capital. Dacă un proiect de lege, o or­­do­­nan­­ță sau orice alt act normativ au impact asupra bursei, atunci informațiile des­­pre acestea trebuie transmise responsabil.

În urma declarațiilor lui Ionuț Mișa, cele mai valoroase 20 de companii listate, care au o pondere de 95% din capitalizarea bur­­sieră totală de la București, au devenit în doar câteva ore cu 668,3 milioane de eu­­ro mai „sărace“, reiese din calculele NewMoney pe baza datelor BVB. În doar o zi, OMV a pierdut 132,1 milioa­­ne de euro din capitalizare, BRD, 99,1 mili­­oane de eu­­ro, iar Romgaz, 89,9 milioane de euro. Mi­nistrul Ener­­giei, Toma Petcu, nu s-a arătat deloc de­­ranjat de aceste pier­­deri. Companiile de stat din domeniul energetic nu au de ce să fie afectate de de­­cla­­rațiile legate de des­­fiin­­țarea fondurilor de pensii, de­­oarece nu au investit în acestea. Rațio­­na­­mentul este cât se poate de gre­­­­șit, realitatea fiind exact pe dos. Fon­­durile de pen­­sii sunt cele care au in­­ves­­tiții, a se citi ac­­țiuni ale companii­­lor de stat lis­­tate pe pia­­ța de capital. Acestea de­­ți­­neau la sfâr­­șitul anului un pachet de 11,6% din acțiu­­nile OMV, 9,3% din ac­­ți­­u­­nile Electrica, 8,1% din acțiunile Trans­­­­gaz și 4,7% din cele ale Transelectrica.

Iar dacă ministrul Energiei nu lasă impresia că ar fi înțeles gravitatea spuselor colegului său de cabinet, jucătorii de la bursă au înțeles foarte bine. Fondurile de pensii sunt cei mai mari investitori in­­sti­­tu­­ționali de pe piața locală de capital. Da­­că ar fi să dispară, investitorii de la bursă ar trebui să găsească aproape patru miliarde de euro pentru a le prelua acțiunile din portofoliu, în contextul în care peste 18% din activele acestor fonduri sunt investite pe piața de capital.

PREȚUL (I)RESPONSABILITĂȚII. Același ministru al Energiei nu se află la prima gafă de acest fel. Tot el anunța într-o ședință de guvern de la începutul anului că România ar rămâne fără stocuri de cărbune și că Sistemul Energetic Național s-ar afla în cri­­ză. Declarațiile aveau ca scop trecerea unei hotărâri prin care să fie blocate ex­­por­­­­turile de energie, însă con­­secințele au fost cu mult mai grave. Pre­­țul energiei elec­­trice de pe piața spot (piața zilei urmă­­toa­­re) a bursei OPCOM a explodat. În doar câteva săptămâni, cu­­ren­­tul a devenit de două ori mai scump. Mai multe autorități s-au sesizat și an­­che­­tează, la rândul lor, dacă a fost vorba de o manipulare a pieței.

„Închideți ușile. O să vă spun cum vă pu­­teți îmbogăți“, le-ar fi mărturisit Warren Buffett unor studenți de la Universitatea din Columbia, în 1951, pe când avea doar 21 de ani. „Fiți temători atunci când al­­ții sunt lacomi. Fiți lacomi atunci când alții sunt temători“, a continuat cel care avea să devină „oracolul din Omaha“.

În ziua în care bursa s-a prăbușit din ca­­u­­za declarațiilor legate de des­­fiin­­ța­­rea fondurilor de pensii, investitorii au fă­­cut 10.249 de tranzacții. Indicele BET, al celor mai lichide zece companii, a pierdut pes­­te 300 de puncte (2,4%). S-au vândut și s-au cumpărat 41,4 mi­­lioane de acțiuni, în va­­loare de peste 25 de milioane de euro, de două ori mai mult decât într-o zi obiș­­nu­­ită.

Iar dacă unii au pierdut, cei care au cum­­­­­­părat acțiunile de care investitorii spe­­­­­­riați încercau să scape au avut doar de câș­­­­­­tigat. Două săptămâni mai târziu, pier­­de­­rile au fost ca și uitate. Secretul lor pare să fi fost că le-au acordat acelor declarații la fel de multă greutate precum autorii lor.

BURSA, ÎN CIFRE

În ciuda haosului generat de declarațiile ministrului Finanțelor, pierderile pe bursă au fost recuperate în scurt timp, dar scăderea a „știrbit“ din performanțele cu care se poate lăuda piața locală de capital în prima jumătate a acestui an.

RANDAMENTE. Indicele BET, care urmărește cele mai importante zece companii listate la BVB, a câștigat peste 1.000 de puncte de la începutul anului – o creștere de peste 17 procente.

DIVIDENDE. Piața românească de capital oferă cel mai înalt nivel al dividendelor din lume, potrivit unor cercetări realizate la nivel mondial. Explicația are legătură cu numărul mare de companii de stat listate, care sunt obligate să ofere dividende, prevedere legislativă de care se bucură vistieria publică, dar și investitorii privați.

IPO. BVB a fost a doua piață de capital din Europa Centrală și de Est unde s-au încheiat cu succes oferte publice inițiale în al doilea trimestru din acest an, cu o valoare cumulată de peste 208 milioane de euro. Pe primul loc s-a clasat bursa de la Varșovia, unde au avut loc șase IPO-uri cu o valoare cumulată de 542 de milioane de euro.

NOI LISTĂRI. Transilvania Broker de Asigurare și Sphera Franchise Group, care deține restaurantele KFC și Pizza Hut, se numără printre companiile interesate de o listare pe Bursa de Valori din București, după recentele succese ale MedLife, Digi și Aages.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.