Vopseaua din România, la mare căutare: Două companii din acest domeniu au fost cumpărate cu peste 100 de milioane de euro

Andreea Neferu 11/07/2018 | 16:14 Companii
Vopseaua din România, la mare căutare: Două companii din acest domeniu au fost cumpărate cu peste 100 de milioane de euro

Pensulele și bidinelele românești au lucrat la foc continuu în ultimii ani, astfel că piața vopselelor și a tencuielilor de­corative se pregătește să spargă pragul de 400 de milioane de euro în 2018. Un motiv suficient de puternic pentru a atrage atenția investitorilor.

Acest articol a apărut în numărul 44 (9 – 22 iulie) al revistei NewMoney

În decurs de mai puțin de doi ani, po­ves­tea pieței românești a vopselelor și tencuielilor decorative s-a tot scris și rescris. Poate mai mult decât oricare alt sec­tor al industriei materialelor de cons­trucții, „culorile“ fabricate în România au fost în ultima perioadă din ce în ce mai des ținta tran­zacțiilor cu multe zerouri în coadă: dacă gigantul american PPG a preluat pe final de 2016 producătorul Deutek, grupul olandez AkzoNobel anunța la începutul acestei veri că va cumpăra Fabryo Corporation.

De menționat că fiecare dintre aceste tranzacții sunt estimate la cel puțin 50 de milioane de euro, mai ales că ambele companii se află în top trei pro­ducători locali din punct de vedere al afacerilor înregistrate anul trecut.

Consolidare. Efervescența din acest sector vine în contextul în care piața de vopsele și tencuieli decorative s-a ridicat anul trecut la 382 de milioane de euro, în creștere cu 22% față de 2013, iar în 2018 ar putea depăși un nou prag, ajungând la 411 milioane de euro, arată datele companiei de cercetare InterBiz. Practic, avân­tul din ultimii ani al pieței de vop­sele vine pe fondul revirimentului sectorului construcțiilor de case și apartamente – numai în perioada 2013-2017, numărul locuințelor noi autorizate anual pentru construire a crescut cu 72%, de la 51.200 la 88.000 de unități, potrivit InterBiz. În paralel, românii au făcut și renovări în locuințelor lor.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.