Volkswagen intenţionează să investească în următorii cinci ani 180 miliarde de euro

Andrei Dumitru 14/03/2023 | 15:22 Ştiri
Volkswagen intenţionează să investească în următorii cinci ani 180 miliarde de euro

Volkswagen intenţionează să investească în următorii cinci ani 180 miliarde de euro (192,76 miliarde de dolari) în zone cum ar fi producţia de baterii şi operaţiunile sale din America de Nord, în timp ce cheltuielile cu motoarele pe combustie vor scădea din 2025, a anunţat marţi cel mai mare producător auto european, transmit DPA şi Reuters, citate de Agerpres.ro.

Peste două treimi din bugetul pentru investiţii va fi alocat pentru electrificare şi digitalizare, în creştere faţă de un nivel de 56% în precedentul plan pe cinci ani, iar o sumă de 15 miliarde de euro va fi alocată pentru fabricile de baterii şi pentru materiile prime.

Investiţiile în tehnologia motoarelor pe combustie vor atinge un nivel de vârf în 2025 şi apoi vor scădea, pentru ca până în 2030 jumătate din totalul maşinilor vândute pe plan global să fie exclusiv electrice, a informat grupul german.

Perspectivele mai optimiste prezentate luna aceasta de VW privind rezultatele din 2023, conform cărora veniturile vor creşte cu 10% – 15% şi veniturile cu 14%, au dus la o creştere a acţiunilor, în pofida dificultăţilor din lanţurile de aprovizionare cu care se confruntă sectorul auto.

În 2022, vânzările Volkswagen au scăzut

În 2022, VW a înregistrat o performanţă financiară solidă, deşi numărul vehiculelor vândute a scăzut cu 7%, la 8,3 milioane de unităţi.

„Ne-am stabilit ţinte clare şi ambiţioase şi am luat anul trecut deciziile necesare pentru a accelera activitatea. Acest an va fi decisiv pentru îndeplinirea obiectivelor noastre strategice şi extinderea progreselor în cadrul grupului”, a afirmat directorul general Oliver Blume.

Luni, Thomas Schmall, membru în consiliul director de la Volkswagen, anunţat că necesarul de baterii pentru automobile electrice ale companiei sunt acoperite până în 2028, graţie celor trei uzine confirmate în Europa, cele de la Salzgitter (Germania), Northvolt (Suedia) şi Valencia (Spania).

Tot luni, Volkswagen a anunţat că va construi prima uzina a sa de celule de baterii de pe continentul nord american în Canada, astfel încât automobilele sale să aibă acces atât la subvenţiile canadiene cât şi la cele americane. Uzina pe care grupul german intenţionează să o inaugureze în 2027 la Saint-Thomas, în provincia Ontario, va fi prima de acest gen din America de Nord, o piaţă pe care Volkswagen o consideră una dintre priorităţile sale esenţiale.