Vlad Voiculescu dă cărţile pe faţă. De ce au întârziat plățile medicilor din centrele de vaccinare?

Elena Marinescu 16/03/2021 | 19:16 Ştiri
Vlad Voiculescu dă cărţile pe faţă. De ce au întârziat plățile medicilor din centrele de vaccinare?

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat marți că de vină pentru întârzierea plăților medicilor din centrele de vaccinare este un funcționar public. Ministrul susține că a aflat abia luni despre această situație.

Banii au fost ceruți ieri. Plățile au început să se facă. Astea nu sunt lucruri pe care le face ministrul. Există o întârziere, am evaluat. Cine este de vină? Un funcționar public este de vină. Câteodată există întârzieri și luăm măsuri să nu mai fie aceste întârzieri. Trebuia să completeze o hârtie. Eu am aflat ieri”, susține ministrul Sănătății.

Premierul Florin Cîțu a criticat marți întârzierea „nepermisă” a plăților pentru personalul medical din centrele de vaccinare. Ministerul Sănătății a trimis abia ieri solicitarea către Ministerul Finanțelor pentru a vira banii pentru plata personalului din centrele de vaccinare, neplătit la timp în toată țara. Ministerul Finanțelor spune că a primit astăzi solicitarea și a început încă de astăzi să vireze o parte din bani, iar restul vor fi virați mâine.

De vină pentru întârziere este un funcționar public din Ministerul Sănătății, care „trebuia sa completeze o hartie, să o semneze, să o trimită mai departe. Nu sunt lucruri pe care le face ministrul. Da, există o întârziere. Cine e de vină? Un funcționar public din Ministerul Sănătății„, spune Vlad Voiculescu.

„Mai rămâne acel funcționar public în funcție? „Da, pentru ca legea este clară în cazul funcționarilor publici și nu poți schimba de ieri pe azi„, este răspunsul ministrului Sănătății.

Cadrele medicale care fac parte din centrele de vaccinare nu au fost plătite la timp, iar această problemă este la nivelul întregii țării, declara ieri coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță. Plata trebuie făcută de către Ministerul Sănătății, iar Gheorghiță a susținut că i-a semnalat de mai multe ori ministrului Sănătății această problemă.

Potrivit Ordonanței de Urgență privind unele măsuri pentru recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID 19, pentru activitatea prestată în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19, personalul medico-sanitar și registrator, cu excepția personalului delegat sau detașat, beneficiază de plată pentru timpul efectiv lucrat la un tarif orar diferențiat în baza contractului de prestări servicii:

a) 100 lei/oră pentru medici;
b) 50 lei/oră pentru asistenți medicali;
c) 25 lei/oră pentru registratori.