Viziune 2020, proiect pentru cumpărarea de echipamente pentru echipajele de intervenție

Elena Marinescu 04/06/2020 | 21:22 Ştiri
Viziune 2020, proiect pentru cumpărarea de echipamente pentru echipajele de intervenție

Ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat joi seara, după şedinţa de guvern, că a fost adoptată o hotărâre care aprobă nota de fundamentare a proiectului „Viziune 2020”, prin care vor fi cumpărate echipamente pentru echipajele de intervenție, cum ar fi elicoptere, bărci și autospeciale.

Proiectul are o valoare totală de 3,2 miliarde de lei, din care 2,7 miliarde sunt fonduri europene, susține ministrul de Interne. „Proiectul vizează creșterea nivelului de pregătire pentru o reacție rapidă și eficientă la dezastre a echipajelor de intervenție”, a spus Marcel Vela.

Prin acest proiect urmează să fie achiziționate, printre altele, 60 de autospeciale de descarcerare, 276 de autospeciale de stingere, 33 de centre de comunicații, 42 de autospeciale de primă intervenție, o navă multirol, trei șalupe multirol și un centru național de răspuns la dezastre.

„Sunt prevăzute în această sumă de 3,2 miliarde de lei și un număr de 12 elicoptere. Șase elicoptere ușoare, deja în formă de achiziție și livrare, iar șase elicoptere medii și grele pentru uscat și pentru zona maritimă, care sunt în prezent în procedură de negociere competitivă”, a explicat Vela, citat de Mediafax.

Potrivit IGSU, obiectivul general al proiectului este optimizarea resurselor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență pentru consolidarea rezilienței la dezastre, prin îmbunătățirea capabilității de răspuns la situațiile de urgență generate de următoarele tipuri de risc: cutremure, alunecări de teren, eșecul utilităților publice, accidente tehnologice, inundații și incendii.

Obiectivele specifice ale proiectului:
1. Creșterea gradului de reziliență la dezastre a comunităților prin consolidarea capacităților tehnice ale serviciilor profesioniste pentru situații de urgență
2. Îmbunătățirea abilităților organizaționale privind managementul dezastrelor

Mijloacele tehnice achiziționate în cadrul acestui proiect sunt parte integrantă a conceptului de dezvoltare instituțională a Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și au rolul de a asigura suportul logistic pentru creșterea gradului de reziliență și creșterea gradului de conștientizare a populației privind riscul de producere a dezastrelor.