Vivre a cerut intrarea în insolvență

Andrei Dumitru 22/02/2023 | 17:28 Ştiri
Vivre a cerut intrarea în insolvență

Retailerul online românesc de home & deco Vivre, fondat în 2012, a cerut intrarea în insolvență, conform unui anunț publicat de către Bursa de Valori București.

„Vivre Deco S.A („Emitentul” sau Societatea”) informează deținătorii de obligațiuni (tranzacționate sub simbolurile VIV25E și VIV26E) că Societatea a depus azi la Tribunalul București, Secția a-VII-a Civilă cererea de intrare în procedură de insolvență în cadrul dosarului 5218/3/2023”, se arată în anunțul publicat pe Bursa de Valori de București.

În aprilie 2021, Vivre Deco încheia un prim plasament privat de obligațiuni, urmat de un al doilea în luna iulie a acelui an. BVB anunța că, în total, compania a atras 10,45 milioane de euro prin cele două plasamente private, ambele emisiuni de obligațiuni fiind listate la bursă.

În septembrie 2022, Vivre informa deținătorii de obligațiuni(tranzacționate sub simbolurile VIV25E și VIV26E) că Societatea și-a exprimat acordul pe cererea de deschidere a procedurii de concordat preventiv formulată de doi creditori ai Societății.

„Acordul Societății a fost dat după constatarea stării de dificultate așa cum rezultă din raportul privind justificarea stării de dificultate pregătit de PRICEWATERHOUSECOOPERS BUSINESS
RECOVERY SERVICES SPRL (departamentul de restructurare al PWC Romania), o firmă specializată în servicii de restructurare financiară și transformare sustenabilă a activităților de afaceri care va asista Societatea in calitate de administrator concordatar în perioada concordatului preventiv”, se arăta în documentul emis la data respectivă.

Conform datelor financiare publicate de către Vivre la Bursa de Valori București, compania a înregistrat în 2021 pierderi de 84,7 milioane de lei, după un profit de 7,4 milioane de lei în 2020. În 2019, compania înregistra un profit de 2,9 milioane de lei, după un profit de 1,2 milioane de lei în 2018.

Pe fondul entuziasmului care a dominat piața de capital românească în 2020 și 2021, obligațiunile Vivre au fost cumpărate ca pâinea caldă. Mai întâi, compania a emis titluri de 3,4 milioane de euro cu o scadență de cinci ani și o dobândă anulă de 5,25%, pentru ca în primăvara lui 2021, să emită o a doua rundă, în valoare de 7 milioane de euro, cu scadență și randament comparabile. Stupefacția e cu atât mai mare cu cât rezultatele Vivre sunt audiate de unul dintre numele mari din Big Four – e vorba despre EY.