Virgil Popescu: România nu va plăti în ruble gazul din Rusia

Elena Marinescu 25/03/2022 | 20:22 Ştiri
Virgil Popescu: România nu va plăti în ruble gazul din Rusia

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dat asigurări vineri că românii nu vor fi afectați de intenția rușilor de a solicita plata în ruble pentru gaze. Ministrul a anunțat că această decizie nu va fi o problemă, având în vedere că statul român nu cumpără direct gazele din Rusia.

El a explicat faptul că statul român nu cumpără gaze direct de la Gazprom, ci de la companiile din piață. „Statul român nu are un contract cu Gazprom, companiile private din România nu au contracte cu Gazprom, există intermediari ai Gazprom care vând gaze în România, la preţ legat de hub-urile de la Viena sau Amsterdam, în euro, iar aceste contracte se discută şi se negociază la nivelul companiilor, nu la nivelul statului român, iar o modificare unilaterală nu poate fi făcută într-un anumit contract (…) Nu cred că se poate vorbi în România despre plată în ruble a gazelor, pe contractele care sunt în vigoare”, a declarat Virgil Popescu.

România nu are contracte direct cu Gazprom

Virgil Popescu a discutat, în timpul conferinței de presă de vineri, despre faptul că România nu are contracte direct cu Gazprom, iar din acest motiv nu va fi necesar ca statul să plătească gazel în moneda Rusiei. „Nu există acest risc”, a spus Virgil Popescu, cu referire la faptul că România nu va plăti gazul în ruble.

Vladimir Putin a cerut companiei Gazprom să treacă la plățile în ruble, iar în caz contrar, livrările de gaze ar putea să fie blocate. Solicitarea vine după câteva zile de la momentul la care Kremlinul a anunțat că dorește să impună plata în ruble, țărilor neprietenoase, pentru gaze. „În decurs de o săptămână, sau mai degrabă, în cele patru zile rămase, Gazprom ar trebui să dezvolte un sistem despre cum se poate face acest lucru din punct de vedere tehnic și logistic”, a adăugat Peskov.

Președintele Vladimir Putin spune că Rusia va începe să forțeze „țările neprietenoase” — inclusiv toate statele Uniunii Europene — să-și plătească aprovizionarea cu gaze naturale în ruble. Declarația lui Putin din 23 martie vine în timp ce sancțiunile internaționale paralizante impuse Rusiei din cauza invadării Ucrainei încep să lovească puternic, în special moneda locală.