Virgil Popescu: Am lansat în dezbatere ghiduri pentru accesarea a sute de milioane de euro din PNRR

Elena Marinescu 16/02/2022 | 21:20 Ştiri
Virgil Popescu: Am lansat în dezbatere ghiduri pentru accesarea a sute de milioane de euro din PNRR

Am lansat în dezbatere publică mai multe ghiduri pentru accesarea a sute de milioane de euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar până la finalul lunii martie vor fi lansate mai multe solicitări de proiecte pentru investiţii în noi capacităţi de producţie electrică din surse regenerabile, a anunţat miercuri ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Am lansat în dezbatere publică mai multe ghiduri pentru accesarea a sute de milioane de euro din PNRR. Criza actuală a energiei ne-a demonstrat, din nou, că soluţia pe termen lung stă în investiţii serioase în domeniul energiei. Resurse financiare există, inclusiv în PNRR. Vom lansa mai multe call-uri de proiecte în vederea accesării celor 1,62 miliarde euro. Punctual, la sfârşitul lunii martie vom lansa mai multe call-uri de proiecte pentru investiţii în noi capacităţi de producţie electrică din surse regenerabile, pentru dezvoltarea de capacităţi de producţie pe gaze, flexibile şi de înaltă eficienţă, pentru cogenerarea de energie electrică şi termică (CHP) în termoficarea urbană. Am încredere că aceşti bani vor fi accesaţi şi vom avea proiecte finalizate începând cu anul 2024”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, pentru investiţii în sectorul energetic din România, Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR), în baza prevederilor Regulamentului CE nr. 241/2021, prevede o alocare la 1,62 miliarde euro, iar perioada de implementare este până în august 2026.

Ghidurile publicate miercuri vizează accesarea de fonduri europene pentru noi capacităţi de producţie electrică din surse regenerabile, capacităţi producţie energie în cogenerare şi capacităţi de producţie hidrogen verde.

„Investiţiile în energie cu fonduri din PNRR – Primul pas: 875 milioane de euro pentru noi capacităţi de producţie electrică din surse regenerabile, capacităţi producţie energie în cogenerare şi capacităţi de producţie hidrogen verde”, se precizează în comunicat.

Documentele care vor rămâne 10 zile în consultare publică sunt: Schema de ajutor de stat şi Ghidul Specific aferente Măsurii de investiţii I.1 – Noi capacităţi de producţie electrică din surse regenerabile, Măsurii de investiţii I.2 – Infrastructura de distribuţie a gazelor regenerabile (utilizarea gazului natural în combinaţie cu hidrogenul verde ca măsură de tranziţie), precum şi capacităţile de producţie a hidrogenului verde şi / sau utilizarea acestuia pentru stocarea energiei electrice, sub-măsura 2.2 – Sprijinirea investiţiilor în construirea de capacităţi pentru producţia de hidrogen verde în instalaţii de electroliză şi Măsurii de investiţii I.3 – Dezvoltarea de capacităţi de producţie pe gaze, flexibile şi de înaltă eficienţă, pentru cogenerarea de energie electrică şi termică (CHP) în termoficarea urbană, în vederea realizării unei decarbonizări profunde, Componenta C.6 Energie din PNRR.

În cadrul Schemei de ajutor de stat având ca obiectiv sprijinirea investiţiilor destinate instalării de noi capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană şi solară, vor fi putea fi finanţate prin grant proiecte care au ca obiectiv realizarea de noi capacităţi, cu sau fără instalaţii de stocare integrate ca activitate secundară, stocarea având un procent de maximum 20% din valoarea ajutorului de stat.

Vor putea depune proiecte întreprinderile mici şi mijlocii (IMM), precum şi întreprinderile mari care au ca activitate producerea de energie electrică (în scopul comercializării sau consumului propriu).

În cadrul Măsurii de investiţii vizând dezvoltarea de capacităţi de producţie pe gaze, flexibile şi de înaltă eficienţă, pentru cogenerarea de energie electrică şi termică (CHP) în termoficarea urbană, vor fi putea fi finanţate prin grant proiecte care au ca obiectiv realizarea/ modernizarea unităţilor de producţie a energiei electrice şi termice în cogenerare de înaltă eficienţă, în termoficarea urbană, prin folosirea gazului natural, pregătite pentru amestec cu gazele regenerabile/ cu emisii reduse de carbon, inclusiv hidrogen verde, şi flexibile din punctul de vedere al volumului de hidrogen.

Totodată, pe Măsura de investiţii I.2 – Infrastructura de distribuţie a gazelor regenerabile (utilizarea gazului natural în combinaţie cu hidrogenul verde ca măsură de tranziţie), precum şi capacităţile de producţie a hidrogenului verde şi / sau utilizarea acestuia pentru stocarea energiei electrice, vor putea fi finanţate proiecte care au ca obiectiv construirea de noi capacităţi pentru producţia de hidrogen verde în instalaţii de electroliză, inclusiv extinderea de capacităţi de producţie a hidrogenului verde.