Viorel Cataramă se întoarce. De ce iese abia acum pe Bursă unul dintre primii milionari ai României

Florel Manu 07/11/2017 | 13:57 Oameni
Viorel Cataramă se întoarce. De ce iese abia acum pe Bursă unul dintre primii milionari ai României

Nu e nimic rău să speculezi un moment în afa­ceri. Asta face orice om de afaceri, speculează un moment prielnic, spunea cu ceva vreme în urmă Viorel Cataramă, fondatorul Elvila. Numai că recent-anunțata listare pe AeRO a producătorului de mobilă nu vine tocmai în cel mai bun moment al companiei.

A încetat să mai fie o speculație: Adunarea Generală a Acționarilor Elvila a decis, la mijlocul lunii octombrie, listarea companiei pe sistemul alternativ de tranzacționare a Bursei de Valori București, AeRO. Listarea efectivă ar urma să aibă loc până la sfâr­șitul anului, iar Cataramă spune că reprezintă un demers strict tehnic, deoarece nu intenționează să vândă acțiuni ori să facă o emisiune suplimentară de acțiuni sau de obligațiuni.

Dar de ce a luat această decizie după 27 de ani de existență a companiei?

Antreprenorul a avut de la bun început o politică constantă de a nu distribui dividende și de a reinvesti profitul în dezvol­tarea grupului Elvila.

FISURI ÎN ACȚIONARIAT. O strategie pe care spune că o va păstra și după listare și care a trezit în timp nemulțumirea unora dintre acționarii minoritari. „A fost unul dintre moti­vele care m-au determinat să listez compania la Bursă, ca să poată eventual să-și tranzacționeze acțiunile într-un cadru organizat“, recunoaște Viorel Cataramă.

În momentul de față, fondatorul Elvila deține un pachet de 65,4% din acțiuni, iar pe lista acționarilor mai apar Elvila General Consult (19,4%), Fondul Oamenilor de Afaceri (6,4%), Arabesque Investment (3,3%), Libra Bank (1,8%), AVAS (1,2%) și Société Gé­nérale (1,1%).

Antreprenorul spune că un al doilea motiv al lis­tării la bursă este asigurarea unei mai mari trans­parențe a companiei – „să fie cunoscută mai bine, să fie totul la vedere“. Listarea nu vine însă în cea mai bună perioadă a companiei, despre care Cata­ramă declară acum că s-ar afla la limita supraviețuirii.

Evaluată la 100 de milioane de lei (21,7 milioane de euro), Elvila are în prezent „mari dificultăți pentru a face exportul pro­fitabil“, pe fondul creșterii salarii­lor și a prețului materiilor prime. „Avem un profit operațional de 2%“, mai spune antreprenorul, care a recunoscut nu o dată că făcea în anii ’90 afa­ceri și cu un câștig de 6.000%.

Cata­ramă a fost angajat al Technoforest Export, companie care în perioada comunistă deținea monopolul asupra exporturilor de mobilă în Occident, iar mai apoi director de export pentru Europa de Est al unei companii belgiene.

În 1990 s-a lansat în afaceri pe cont propriu, înființând mai întâi Elvila, pentru ca din 1996 să fie și printre fondatorii Libra Bank, instituție de credit din care a ieșit ulterior.

Fost președinte al SC SAFI Invest SA, Cataramă a fost acuzat că, prin lansarea unui prospect de emi­si­une autorizat de Comisia Națională a Valorilor Mobiliare, a prezentat ca reală o situație neade­vărată și a creat prejudicii investitorilor fondului (peste 100.000) care erau parteneri de contract. Procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale în cazul său.

SOLUȚIA POLONEZĂ. Înapoi în prezentul marjelor mici de profit, Cataramă spune că a reușit totuși să creeze un echilibru între piața locală și exporturi, de 50-50%, care i-a oferit o stabilitate a afacerii. Des­pre scăderea marjelor la exporturi, Cataramă mai spune că acestea sunt influențate și de evoluția leului, pe care îl consideră supraevaluat.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.