Viktor Orban crede că UE și NATO pregătesc intrarea Europei în război

Elena Marinescu 24/05/2024 | 16:35 Ştiri
Viktor Orban crede că UE și NATO pregătesc intrarea Europei în război

Premierul ungar Viktor Orban crede că la Bruxelles şi la Washington se fac pregătiri pentru intrarea Europei în război, potrivit ziarului Magyarnemzet. Şeful Guvernbului de la Budapesta susţine că acum se setează starea de spirit pentru un eventual conflict militar.

Semnal alarmant

Orban, aflat la putere din 2010, şi-a axat campania pentru alegerile din iunie pentru Parlamentul European pe evitarea unei implicări mai profunde în conflict, afirmând că votul pentru PE ar putea determina evoluţia Europei spre război sau pace.

Premierul maghiar consideră referirile la ameninţarea rusă ca fiind un preludiu la o implicare mai profundă a Occidentului în războiul din Ucraina, notează Reuters. Astfel, potrivit lui Orban, la Bruxelles se fac pregătiri pentru intrarea Europei în război, existând unele similitudini alarmante între ce se întâmplă acum şi pregătirile pentru primul şi cel de-al doilea război mondial, a consemnat agenţia de presă ungară MTI.

„Ceea ce se întâmplă astăzi la Bruxelles şi la Washington, sau momentan mai mult la Bruxelles decât la Washington, setează starea de spirit pentru un eventual conflict militar, ceea ce am putea descrie la fel de bine şi prin pregătirea intrării Europei în război”, a spus Viktor Orban într-un interviu la Kossuth Radio.

Orban a amintit că preşedintele francez Emmanuel Macron a insistat că Rusiei nu i se poate permite să câştige războiul, în timp ce Polonia intenţionează să doboare, cu propriile sale arme, rachete ruseşti care atacă infrastructura civilă din Ucraina. „Aceasta este o operaţiune de comunicare în pregătirea unei acţiuni de război”, a insistat Orban, potrivit sursei citate de Agerpres.

El a atras atenţia totodată că sunt necesare o armată, pregătiri şi capacităţi de autoapărare puternice, explicând că simpla existenţă a unei armate „nu duce la război”, ci „slăbiciunea este cea mai comună cauză a războaielor”.