VIDEO. Zelenski insistă că rachetele ruseşti au trecut prin România, deşi MApN a negat acest fapt

Elena Marinescu 10/02/2023 | 17:56 Ştiri
VIDEO. Zelenski insistă că rachetele ruseşti au trecut prin România, deşi MApN a negat acest fapt

Preşdintele Volodimir Zelenski a postat vineri un mesaj video pe Facebook, în care vorbeşte despre atacurile cu rachete şi drone cu care Rusia a lovit Ucraina în ultimele 24 de ore şi susţine în continuare că două dintre aceste rachete au trecut prin spaţiul aerian al României, deşi autorităţile de la Bucureşti au negat acest fapt.

„Mai multe rachete ruseşti au trecut prin spaţiul aerian al Republicii Moldova şi al României. Rachetele de astăzi sunt o provocare pentru NATO, pentru securitatea colectivă. Este o teroare care poate şi trebuie să fie oprită. Oprită de către comunitatea internaţională. Şi le mulţumesc tuturor celor care înţeleg acest lucru. Le mulţumesc tuturor celor care ajută”, a declarat Zelenski.

Rusia a lansat cel puţin 70 de rachete în Ucraina

El a precizat că Rusia a lansat cel puţin 70 de rachete, iar dintre acestea, în jur de 60 au fost doborâte, ţintele lor fiind infrastructură civilă. Preşedintele a anunţat că sunt victime, fără a preciza câte, şi a transmis condoleanţe familiilor.

Mesajul lui Zelenski a fost postat pe Facebook în jurul orei 15:00, în condiţiile în care autorităţile române făcuseră în jurul prânzului precizări şi negaseră intrarea rachetelor în spaţiul aerian al României.

 

 

Iniţial, în cursul dimineţii, şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujni, afirmase că două rachete ruseşti Kalibr au trecut frontiera de stat a Ucrainei cu Republica Moldova şi au survolat şi teritoriul României.

Ministerul român al Apărării a venit ulterior cu precizări şi a spus că sistemul de supraveghere aeriană al României a detectat într-adevăr, vineri, o ţintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federaţiei Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, dar traiectoria rachetei nu a intersectat „în niciun moment” spaţiul aerian al României, ci al Republicii Moldova şi al Ucrainei.

Anunţul autorităţilor ucrainene, care susţin că două rachete au traversat spaţiul aerian al României, ţară membră NATO, vine după o serie de atacuri cu rachete şi drone trase de trupele Rusiei asupra Ucrainei începând de joi seara şi până vineri dimineaţa.

Acelaşi scenariu avansat de Ucraina anul trecut, în Polonia

În noiembrie anul trecut, resturile unei rachete au căzut în Polonia, ţară membră NATO, şi au ucis două persoane dintr-o zonă rurală de la graniţa ţării cu Ucraina. Iniţial, autorităţile ucrainene, inclusiv preşedintele Volodimir Zelenski, au susţinut că este vorba despre o rachetă „rusească”, însă ulterior şi-au nuanţat declaraţiile şi s-a stabilit că provenea de la apărarea antiaeriană ucraineană.

News.ro aminteşte că NATO a reacţionat prudent la acest incident, au fost trimişi experţi la faţa locului şi a evitat declaraţii contondente cu Rusia, dat fiind contextul sensibil, chiar dacă în final oficialii occidentali au afirmat că de vină pentru iîntregul ncident este „războiul”, provocat de Rusia în Ucraina.