Veneţia, afectată de cea mai înaltă maree din ultimii 50 de ani. A fost declarată starea de urgenţă – VIDEO

Elena Marinescu 14/11/2019 | 22:51 Ştiri
Veneţia, afectată de cea mai înaltă maree din ultimii 50 de ani. A fost declarată starea de urgenţă – VIDEO

Veneţia este afectată în aceste zile de cea mai înaltă maree din ultimii 50 de ani, obligând turiştii să caute adăpost, în timp ce Piaţa San Marco a fost complet inundată.

Mareea, denumită „acqua alta”, a ajuns la un vârf de 1,87 de metri în timp ce alarma pentru inundaţii s-a auzit în tot oraşul.

Ultima maree înaltă a avut loc în 1966 şi a ajuns la un vârf de 1,94 de metri.

Premierul italian, Giuseppe Conte a anunţat în Consiliul de miniştri că a fost declarată starea de urgenţă şi au fost aprobate primele ajutoare pentru locuitorii din zonă şi pentru a sprijini activităţile comerciale. De asemenea, potrivit Agerpres, pe 26 noiembrie va fi convocat un Comitet interministerial, cu prezenţa autorităţilor locale, pentru „a discuta problemele structurale din Veneţia” care sunt provocate, nu doar de fenomenul „aqua alta” (maree înaltă), ci şi de trecerea prin apropiere a marilor vase de croazieră.

Conte a explicat că a fost studiată prima fază de ajutoare în care vor fi despăgubiţi cu prima tranşă de 5.000 de euro rezidenţii şi cu până la 20.000 de euro cei care deţin activităţi comerciale în oraş, „cei care au suferit cele mai mari pagube, ce vor fi analizate cu calm, după realizarea unor analize tehnice”.

Pagube de milioane de euro

Centrul de Maree al Primăriei, care monitorizează fenomenul „aqua alta” în oraş a avertizat că starea de alertă va continua întreaga săptămână şi că vineri se aşteaptă un nivel al apelor de 1,45 de metri. Premierul italian a explicat că deocamdată pagubele nu au fost evaluate şi a precizat că a vorbit cu oameni care au pierdut totul.

Pagubele se cifrează la milioane de euro doar pentru bazilica San Marco, bijuterie a epocii bizantine şi care a fost inundată cu un metru de apă de mare sărată. Veneţia este afectată frecvent de fenomenul mareelor înalte. Oraşul construit pe piloni şi pe sute de insule legate între ele s-a scufundat circa 28 de centimetri în ultimul secol.