VIDEO. Ucraina: Cei 2.300 de membri ai regimentului Azov riscă pedeapsa cu moartea

Elena Marinescu 30/05/2022 | 19:08 Ştiri
VIDEO. Ucraina: Cei 2.300 de membri ai regimentului Azov riscă pedeapsa cu moartea

Combatanţii ucraineni din regimentul Azov care s-au predat în urma luptei de la Mariupol în Ucraina vor fi judecaţi şi riscă pedeapsa cu moartea, a declarant, luni, un oficial din regiunea separatistă pro-rusă Doneţk, relatează Le Figaro.

Autorităţile ruse îi prezintă pe luptătorii Azov drept ”neonazişti” şi intenţionează să îi trateze drept criminali de război, nu drept prizonieri de război. ”Toţi prizonierii de război se află pe teritoriul Republicii Populare Doneţk”, a declarat la televiziunea rusă Yuri Sirovatko, ministrul Justiţiei al acestei republici autoproclamate din estul ţării.

”Concret, avem 2.300 de prizonieri de război din (oţelăria) Azovstal”, a precizat el, înainte de a adăuga că regimentul ”Azov este considerat organizaţie teroristă” , iar toţi ”vor fi supuşi ”anchetelor penale” în vederea deschiderii unui proces. ”Asemenea infracţiuni se pedepsesc la noi cu pedeapsa capitală, pedeapsa cu moartea”, a conchis ministrul, potrivit News.ro.

Ultimii apărători ucraineni ai Mariupolului, care rămăseseră în oţelăria Azovstal, s-au predat forţelor ruse în perioada 16 – 20 mai, după trei luni de lupte intense.

Autorităţile ruse îi prezintă pe luptătorii de la Azov, regiment înfiinţat de naţionalişti ucraineni, drept ”neonazişti” şi intenţionează să îi trateze drept criminali de război şi nu prizonieri de război. Sâmbătă, preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz i-au cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să îi elibereze.

Regimentului Azov, care a început ca o unitate paramilitară de extremă-dreapta, a devenit parte integrantă din Garda Națională a Ucrainei. Antecedentele regimentului au fost folosite de Kremlin pentru a-și justifica afirmația conform căreia în Ucraina e nevoie de „denazificare”.