VIDEO. Sorin Cîmpeanu s-a răzgândit din nou: Rata de vaccinare a cadrelor didactice nu va mai fi luată în calcul. Cum se va face testarea elevilor

Elena Marinescu 18/11/2021 | 18:30 Ştiri
VIDEO. Sorin Cîmpeanu s-a răzgândit din nou: Rata de vaccinare a cadrelor didactice nu va mai fi luată în calcul. Cum se va face testarea elevilor

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat joi seara că va fi permisă prezenţa fizică în unităţile de învăţământ din localităţile cu rata de infectare mai mică de trei la mie, indiferent de rata de vaccinare în rândul personalului.

 

Ministrul a precizat că se pregăteşte o decizie a CNSU în acest sens. ”Este în curs de pregătire o hotăre CNSU prin care MEN şi MS sunt abilitate să modifice ordinul comun, astfel încât să fie permisă prezenţa fizică în şcoli şi grădiniţe în localităţile unde rata de incidenţă este sub 3 la mie, fără a depinde de rata de vaccinare a personalului din învăţământ”, a declarat Sorin Cîmpeanu, citat de News.ro.

Ziua de referință va fi vineri, a precizat Cîmpeanu. Potrivit acestuia, 1.724 de localităţi din România au rata de infectare sub 3 la mie. „La nivel național este de 4,36 la mie, în București este 4,76 la mie. Sunt 18 județe care au rata de infectare mai mică de 3 la mie”, a mai spus ministrul.

Școlile decid cum se vor desfășura testările

Cîmpeanu a precizat că 33% din numărul total de elevi cu vârstă eligibilă au fost vaccinați. Dacă testul de salivă este pozitiv și se face testul PCR elevul aduce rezultatul negativ al testului PCR și continuă cu prezență fizică. Dacă nu se face testul PCR sau confirmă rezultatul testului pe bază de salivă, elevul rămâne la domiciliu pentru 14 zile.

Procedura de aplicare a testelor este în sarcina Ministerului Sănătății. La decizia școlii testele vor putea fi administrate de către părinți sau în școală.

Dacă testul de salivă este pozitiv şi se face testul PCR, elevul aduce rezultatul acestuia – dacă este negativ continuă cu prezenţă fizică. Dacă nu se face testul sau testul PCR confirmă testul de salivă, elevul rămâne la domiciliu 14 zile.

La decizia şcolii, testele vor putea fi adminstrate la domiciliu de către părinţi sau în şcoală. ”Atunci când există dorinţa colegilor cadre didactice pentru a fi administrate în şcoală, este nevoie şi de acordul părinţilor. Acesta va fi exprimat printr-un formular, care va fi elaborat de Ministerul Sănătăţii”, a mai afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, şcoala va decide dacă doreşte şi are condiţii, dar şi disponibilitatea cadrelor didactice pentru testare în şcoală, dacă nu, vor fi utilizate la domiciliu sub supravegherea părinţilor sau a tutorilor legal.

Rezultatul va fi trimis prin e-mail la şcoală. ”E posibil ca în ziua de vineri, fiecărui elev să i se pună la dispoziţie două teste pentru săptămâna următoare. Dacă părinţii decid să le facă acasă, nu e nevoie de acordul lor. Dacă profesorii consideră că poate fi făcută testarea în şcoală, copilul merge cu testele pentru a fi administrate în şcoală. Testele vor fi la copii”, a mai precizat ministrul.