VIDEO. Schimbări radicale în Educaţie. Noul ministru a decis ce va întâmpla cu şcolile în cazul unei crize energetice

Elena Marinescu 13/10/2022 | 19:21 Ştiri
VIDEO. Schimbări radicale în Educaţie. Noul ministru a decis ce va întâmpla cu şcolile în cazul unei crize energetice

Noul ministrul al Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat joi principalele schimbări care vor fi făcute în sistemul de învăţământ românesc o dată cu preluaea mandatului, după demisia predecesorului său, liberalul Sorin Cîmpeanu, acutaz de plagiat.

Potrivit acesteia, primul lucru pe care doreşte să-l finalizeze este reprezentat de legile educaţiei. ”Îmi doresc să avem un cadru legislativ stabil, care să ofere încredere şi echitate în sistem. Îmi doresc o educaţie de calitate pentru fiecare copil şi, aşa cum spuneam, un sistem predictibil, transparent, funcţional”, afirmă Deca.

În ceea ce privește bugetul Educației, Ligia Deca a declarat că a discutat deja subiectul cu premierul. Întrebată dacă va scrie în viitoarele legi ale Educației că sistemul trebuie să primescă anual cel puțin 15% din bugetul consolidat al țarii, noua ministră a spus: „Sunt de acord, dar în același timp, vreau să avem o lege aplicabilă”.

Ligia Deca a explicat într-o conferinţă de presă, că prima sa preocupare este finalizarea legilor educaţiei în termenul asumat. Deca a precizat că s-au primit peste 9.000 de amendamente care trebuie armonizate.  

Ţintele şi jaloanele din PNRR, pe lista de priorităţi

”A doua prioritate, ţintele şi jaloanele din PNRR. Un prim jalon a fost îndeplinit, ruta duală completă şi a noilor calificări rezultate, s-au adoptat diferite acte normtive, există o OUG 128/2022 în vederea dezvoltării învăţământului dual.

În PNRR vorbim despre 18 investiţii, în valoare de 3,6 miliarde de euro pentru dezvoltarea reţelei de şcoli verzi şi achizţionarea de microbuze verzi, reabilitare şi eficientizare energetică, construcţia a minim 50 de şcoli verzi, eficiente energetic şi cu o orientare curriculară sustenabilă”, a afirmat ministrul Educaţiei.

Un cadru legislativ stabil care să ofere încredere în sistem

Ligia Deca a menţionat că-şi doreşte predictibilitate, astfel încât elevii şi părinţii să ştie la ce să se aştepte. ”A treia prioritate, asigurarea predictibilităţii. Ştiu că elevii, părinţii şi profesorii aştepată răsunsuri clare la legile educaţiei şi să avem timp să ne pregătim de schimbările pe care specialiştii şi societatea le văd necesare.

Păstrez măsurile care au intrat în vigoare anul acesta- sistemul modular şi analizăm această măsură la un an de la implementare. Men doreşte ca şcolile să rămână deschise. Nu ne mai putem permite goluri sau pauze în procesul de învăţare. Există discuţii privind sprijinuul acordat şcolilor pentru a nu exista discuţii de trecere în online când copiii au nevoie să vină la şcoală”, a adăugat ministrul.

Deca nu vrea să închidă şcolile din cauza crizei energetice

Potrivit acesteia, prioritatea ministerului este ca școlile să rămână deschise, indiferent de cursul pe care criza energetică îl va lua.

„Apropo de ceea ce se vorbeşte în spaţiul public, Ministerul Educației și eu, personal, dorim ca școlile să rămână deschise, indiferent de cursul pe care criza economică sau energetică îl va lua. Nu ne mai putem permite goluri sau pauze în procesul de învățare.

De aceea, există discuții guvernamentale privind sprijinul acordat școlilor și autorităților publice locale, în așa fel încât să nu existe discuții de trecere în on-line, când, de facto, copiii au nevoie să vină la școală”, spune Ligia Deca.

Cum se va face admiterea la licee

Noul ministru al Educației a declarat că dacă proiectele legii vor fi adoptate în 2023, atunci noul examen de la finalul clasei a VIII-a și de admitere la liceu vor fi susținute de elevii care încep clasa a V-a în anul școlar 2023-2024.

“Pentru admiterea la liceu ne dorim o soluție care să dea liceelor și o autonomie în a selecta în funcție de profil, dar să țină cont de nevoile de echitate. De aceea am spus că vom regândi în consultare cu specialiștii. Vom reanaliza tot ce înseamnă constructul nou de Bacalaureat și vom vedea în ce măsură ideile inițiale pot fi susținute. Vom anunța soluțiile atunci când vor fi agreate și gata să fie puse pe masa guvernului”, a precizat Ligia Deca.

“Există dezideratul să avem legile transmise pe circuit până la sfârșitul lunii octombrie”, spune oficialul, care precizează că “noile legi trebuie să fie adoptate și în vigoare la începutul anului școlar viitor“.

Noul ministru al Educației a precizat că, indiferent de momentul adoptării noilor legi, examenele importante precum admiterea la liceu și bacalaureat vor arata la fel cel puțin 4 ani.

Explicația ministrului Educației este că cei care încep un ciclu școlar după regulile în vigoare acum să-l și finalizeze după aceleași norme: „Cred că s-a înțeles în tot spectrul politic nevoia aceasta de a nu mai surprinde comunitățile școlae și de a da timp pentru pregătire celor care urmează să susțină anumite examene importante în parcursul elevilor.”

„Luăm în calcul ceea ce numim curriculum la decizia şcolii să devină curriculum la decizia elevilor”

Ligia Deca a mai spus că ia în calcul transformarea curriculumului la decizia şcolii în curriculum la decizia elevilor din oferta şcolii. Ea a mai precizat că va păstra măsurile care au intrat în vigoare anul acesta, dând exemplu organizarea modulară a anului şcolar, urmând să facă o evaluare peste un an.

„O adevărată reformă a sistemului educaţional din România ar trebui să înceapă cu un lucru esenţial – bucuria elevului şi a studentului de a merge la şcoală. Ne dorim să urmărim interesele elevilor motivându-i şi oferindu-le un mediu stimulativ care să îi ajute să să îşi îndeplinească potenţialul şi care să încurajeze performanţa. Am avut deja săptămâna asta consultări cu reprezentanţii elevilor.

Cu toţii îşi doresc mai multă flexibilitate, dar şi mai multă implicare în propriul parcurs de învăţare. Tocmai de aceea luăm în calcul ceea ce acum numim curriculum la decizia şcolii să devină curriculum la decizia elevilor din oferta şcolii”, a declarat Ligia Deca joi, la prima conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Ea a spus că aceste tipuri de curriculum se vor constitui atât din pachetele de discipline opţionale ofertate la nivel naţional şi local, cât şi din discipline opţionale ofertate la nivelul unităţii de învăţământ. „Analizăm şi ideea de a utiliza mijloacele digitale acolo unde este posibil, pentru a nu pierde ceea ce am câştigat în timpul pandemiei, creând discipline opţionale cu o componentă de predare şi de învăţare online”, a explicat Deca.

„Voi păstra organizarea modulară a anului şcolar”

Totodată, Ligia Deca a anunțat că va păstra măsurile care au intrat în vigoare anul acesta, dând exemplu organizarea modulară a anului şcolar, şi a spus că va analiza această formulă după un an de la implementare.

„O a treia prioritate a mandatului meu este asigurarea predictibilităţii şi cred că am auzit cu toţii această nesiguranţă pe care părinţii, elevii, studenţii, societatea în ansamblu pare că o are când vine vorba despre ce se va întâmpla mâine, ce se va întâmpla anul viitor.

Ne dorim ca acest lucru să dispară. Ştiu că elevii, studenţii, părinţii şi profesorii aşteaptă răspunsuri clare cu privire la noile legi ale educaţiei şi că vor să existe acel timp de tranziţie rezonabil, timp în care să ne pregătim cu toţii de schimbările pe care atât specialiştii, cât şi societatea le văd necesare. Tocmai de aceea, voi păstra măsurile care au intrat în vigoare anul acesta, de exemplu organizarea modulară a anului şcolar şi vom analiza această formulă după un an de la implementare”, a mai spus Deca.