Raed Arafat, vizat de un dosar la DNA. Explicaţiile şefului DSU

Elena Marinescu 21/05/2021 | 19:42 Ştiri
Raed Arafat, vizat de un dosar la DNA. Explicaţiile şefului DSU

Raed Arafat este vizat într-un nou dosar de la DNA, după ce Curtea de Conturi a sesizat Direcția față de posibile nereguli privind achiziții făcute anul trecut de Ministerul Sănătății, când Nelu Tătaru era ministru, şi Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, aflat în subordinea Departamentului pentru Situații de Urgență.

Curtea de Conturi a făcut publice sesizările la DNA abia acum, însă ele au la bază un raport publicat în vara anului trecut. Raed Arafat a reacționat prompt pe pagina sa de Facebook la noile acuzații. ”Abuz în serviciu care se îndreaptă împotriva IGSU pentru că s-au produs pagubele.

Vreau să intervin, fără să afectez ce face DNA, care va verifica toate aspectele. Noi le-am contestat în instanță, deja. Este vorba despre ventilatoarele care urmau să fie achiziționate din Elveția pe fonduri europene și din Coreea de Sud, cu bani de la buget. S-a plătit un avans, conform legii, urmând să se facă plata integral la livrare.

Ambele firme au avut probleme să le livreze din cauza problemelor care au fost la fabrică. Întârziind, a fost luată decizia de a întrerupe contractul și s-a solicitat plata avansului înapoi. Neplătind avansul, IGSU s-a îndreptat în instanța judecătorească din România împotriva celor două firme. Până să vorbim de pagubă, trebuie să așteptăm decizia instanței”, a explicat Arafat.

Curtea de Conturi a reclamat infracţiuni de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals la Ministerul Sănătății, iar prejudiciul depășește 2,8 milioane de lei. La Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Curtea de Conturi Curtea a sesizat la DNA şi două posibile fapte de abuz în serviciu, iar prejudiciul este de peste 15 milioane de lei.

Curtea de Conturi a reclamat și Compania Națională Unifarm, atât la DNA, cât și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 pentru un prejudiciu de peste 320 de milioane de lei.