VIDEO Radiaţiile depăşesc de 100.000 de ori nivelul admis, în locul unde s-a scufundat submarinul Komsomoleț

NewMoney 10/07/2019 | 12:03 Ştiri
VIDEO Radiaţiile depăşesc de 100.000 de ori nivelul admis, în locul unde s-a scufundat submarinul Komsomoleț

O echipă de cercetători susţine că a detectat material radioactiv care se scurge dintr-un fost submarin nuclear al forţelor marine sovietice, cunoscut drept „Komsomoleț”, care s-a scufundat în 1989. Imagini sinistre cu submarinul scufundat în Marea Norvegiei au fost publicate recent în mediul online, scrie Mediafax, care citează RT.

O echipă formată din cercetători ruşi şi norvegieni desfăşura o misiune de rutină, de supraveghere şi monitorizare a submarinului, atunci când una dintre mostrele prelevate a afişat un rezultat pozitiv pentru niveluri ridicate de radioactivitate. Epava este situată la o adâncime de aproape 1.700 de metri.

Una dintre cele trei mostre extrase din ţevile circuitului de ventilaţie a arătat un nivel de radiaţie care depăşeşte de 100.000 de ori nivelul admis, scrie RT.

„Rezultatele sunt preliminare. Vom desfăşura o analiză mult mai amplă a mostrelor”, a declarat cercetătorul Hilde Elise Heldal, de la Institutul de Cercetare Marină din Norvegia.

Aceasta nu este prima dată când este găsit material radioactiv scurs de la submarinul sovietic. În 2007, o expediţie ştiinţifică din Rusia a detectat o creştere în emisiile nucleare.

Submarinul rus s-a scufundat pe 7 aprilie 1989, în urma unui incendiu izbucnit în sala motoarelor. Din cei 69 de membri aflaţi la bordul submarinului, 42 dintre aceştia au murit, restul fiind salvaţi de pescari norvegieni, după mai multe ore petrecute în apele îngheţate. Incidentul se numără printre cele mai mari tragedii din istoria navală a Uniunii Sovietice.

FOTO: Wikipedia