VIDEO Mitingul diasporei: Câți oameni încap în Piața Victoriei și ce semnificație are protestul românilor din străinătate

Florel Manu 10/08/2018 | 11:24 Ştiri
VIDEO Mitingul diasporei: Câți oameni încap în Piața Victoriei și ce semnificație are protestul românilor din străinătate

Piața Victoriei este cel mai popular loc destinat protestelor din ultimii doi ani. La cel mai mare protest din ianuarie 2017 față de decizia guvernului de a aproba Ordonanțele de Urgență privind amnistia și grațierea, a fost estimată o prezență de circa 150.000 de oameni.

Studiile sociologice arată că Piața Victoriei are o capacitate limitată, însă dacă iei în calcul și zonele adiacente, dar și densitatea de oameni pe metrul pătrat, lucrurile se pot schimba. NewMoney a făcut propria estimare a dimensiunii protestului de acum un an și jumătate și a reieșit că doar în Piața Victoriei încap circa 90.000 de persoane. Măsurătoarea a fost realizată cu ajutorul site-ului daftologic.com și a aplicației Google Maps și a luat în calcul că în fiecare metru pătrat se adună câte trei oameni.

Sociologii sunt de părere că în anumite situații, într-um metru pătrat pot intra mai multe persoane, marjele de eroare pentru astfel de calcule fiind destul de mari, de circa 20%.

Oamenii au început să se adune în Piața Victoriei înca de la primele ore ale dimineții. La 10:30 erau deja aproximativ 200 de persoane în fața Guvernului, mare parte veniți din diaspora.

Metoda lui Jacobs

Jurnalistul Herbert Jacobs a studiat mulțimile adunate la manifestații și a propus o metodă de măsurare a numărului de participanți.

Jacobs a ajuns la concluzia că, în funcție de densitatea de oameni a mulțimilor, estimările se pot face în funcție de trei măsurători prealabile: fie un om dispune de un spațiu de mișcare a corpului de zece picioare pătrate (puțin sub un metru pătrat), fie dispune de 4,5 picioare pătrate (circa 0,4 metri pătrați), fie de 2,5 picioare pătrate (o tremie de metru pătrat).

Altfel spus, în prima variantă un om ocupă puțin sub un metru pătrat, în al doilea caz intră cam doi oameni într-un metru pătrat, iar în al treilea caz – trei. În primul caz, mulțimea este aerisită, iar participanții au un spațiu de mișcare înainte-înapoi și stânga-dreapta de un pas. La polul opus, în cazul al treilea din teoria lui Jacobs, mulțimea este foarte compactă, iar persoanele stau lipite unele de altele.

Dimensiunea protestului

După ce în ultima săptămână traficul la intrarea și ieșirea în țară a înregistrat valori foarte ridicate, la mitingul din Piața Victoriei sunt așteptați zeci de mii de oameni. Atât din țară, din străinătate cât și din București. Primele mașini cu protestatri au început să ajungă în zona adiacentă protestului încă din noaptea de 9 spre 10 august, potrivit News.ro. Potrivit Poliției Capitalei, preventiv, mașinile parcate în zona Pieței Victoriei vor fi supuse unor controale pirotehnice.

Și asta pentru că în spațiul public au fost lansate mai multe zvonuri în ceea ce privește desfășurarea mitingului diasporei. În realitate însă, manifestaţia anti-guvernamentală a fost anunţată pe Facebook de mai bine de o lună, fiind create mai multe pagini de eveniment pe care au fost postate fotografii cu cei care au plecat deja spre Capitală, cu tricouri cu mesaje precum „Nu mai vrem penali” şi „Diaspora vine acasă”, cu afişe, pancarte, steaguri şi chiar stickere lipite pe maşini şi motociclete cu logo-ul mitingului.

Mesajele lansate pe paginile de socializare îndeamnă la unitatea românilor din țară și a celor de peste granițe. „Românii din diaspora protestează pe 10 August la Bucureşti. Chemăm alături de noi pe fraţii noştri din ţară care demonstrează fără oprire împotriva corupţiei de mai bine de un an”.

În Budapesta s-au reunit mai mulți români din Marea Britanie, Franţa, Germania, Austria şi Ţările Nordice, pornind apoi,  joi 9 august, spre Sibiu. Acolo s-au unde s-au întâlnit cu altă coloană de maşini care a plecat în aceeași zi din Timişoara, potrivit postărilor de pe paginile evenimentelor create pe Facebook, citate de News.ro. Astfel, vineri, 10 august,  sunt așteptate în Bucureşti coloanele de maşini venite din Europa, dar şi cele care au plecat de dimineaţă din Timişoara, Galaţi, Piteşti, Ploieşti, Baia Mare, Iaşi, Constanţa, Craiova şi Târgu Jiu.

Piața Victoriei a fost înțesată toată noaptea de forțe de ordine, de la polițiști de la rutieră la jandarmi. Românii din diaspora care nu au reuşit să ajungă la mitingul anti-guvernamental vor protesta în Londra, Amsterdam, Spania, Italia şi Elveţia, în faţa ambasadelor sau în pieţe.

Reacția forțelor de ordine

Cu o zi înaintea mitingului, Jandarmeria Română a spus că au fost lansate în spaţiul public mesaje şi ameninţări cu moartea la adresa jandarmilor care vor asigura ordinea la protestul diasporei de vineri, din Piaţa Victoriei, şi că nu va tolera astfel de atitudini şi manifestări violente, iar jandarmii nu vor sta impasibili. „Nu suntem trupe pretoriene în serviciul nimănui, tocmai de aceea noi suntem în sprijinul cetăţeanului şi furnizăm un serviciu public”, au afirmat reprezentanţii instituţiei, citați de News.ro.

Reprezentanţii Jandarmeriei nu au indicat un număr al forţelor de ordine care vor fi prezente în Piaţa Victoriei, însă au explicat că dispozitivul va fi dimensionat în mod gradual, în funcţie de numărul de participanţi. De asemenea, au mai spus ei,  vor veni în Bucureşti, în spriinul jandarmilor din Capitală, pentru asigurarea ordinii la protest, forţe de ordine din mai multe judeţe.

Instituţia a făcut şi o serie de recomandări pentru cei care vor participa la miting: să aibă un comportament civilizat, să respecte legea şi indicaţiile poliţiştilor şi jandarmilor, să evite conflictele de orice natură, să anunţe jandarmii dacă observă persoane care au un comportament antisocial ce ar putea pune în pericol siguranţa oamenilor, să nu aibă la ei bagaje voluminoase, să îşi supravegheze copiii şi să se delimiteze de grupurile al căror scop este de a provoca o intervenţie a forţelor de ordine.

Ce spune puterea

Prezent la o emisiune televizată la România Tv, în seara de 9 august, liderul Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea a definit protestul diasporei din 10 august drept un „miting politic”. El a adăugat că speră ca protestele să fie pașnice. „Este un miting politic. Orban a spus că merge, USR merge. Cioloş a spus că merge. Nici măcar organizatorul nu şi-l mai asumă”, a completat Liviu Dragnea.

Chiar dacă a spus că se așteaptă la proteste pașnice, Liviu Dragnea a dat de înțeles că forțele de ordine sunt pregătite să intervină pe durata desfășurării protestului diasporei.

În aceeași emisiune în care și-a făcut publice opiniile legate de miting, Liviu Dragnea a ținut să anunțe și unele măsuri sociale, legat de noi majorări de pensii care ar urma să intre ăn vigoare după adoptarea unui act normativ în acest sens.

Liderul PSD a ținut să precizeze că se așteaptă ca președintele Klaus Iohannis să încerce să blocheze noua lege a pensiilor. El a avansat ideea că președintele ar putea întreprinde acțiuni împotriva Guvernului spunând chiar că „este că este în stare de orice împotriva acestui Guvern, acestei coaliţii, să facă ceva în această toamnă, să dea Guvernul jos chiar şi prin violenţă, pentru ca această lege să nu intre în vigoare”, a mai spus Drangea la România Tv.

 

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.