VIDEO. Prima reuniune a Cabinetului Cîţu, după învestire

Elena Marinescu 23/12/2020 | 21:21 Ştiri
VIDEO. Prima reuniune a Cabinetului Cîţu, după învestire

Membrii Guvernului au ajuns la Palatul Victoria, unde, miercuri seara, este programată o şedinţă a noului Cabinet, condus de Florin Cîţu. Premierul a anunțat însă că nu se organizează ședință de guvern, ci doar se anunță prioritățile pentru săptămâna viitoare.

„Mulțumesc mult pentru tot ce ați făcut în această perioadă. Majoritatea dintre dumneavoastră ați fost în echipele de negocieri, am fost acolo împreună și eu cred că a ieșit un proiect frumos și bun pentru România, această coaliție de centru-dreapta, și eu sunt sigur că o să fie o guvernare stabilă și de lungă durată, pentru că pornim toți cu aceleași obiective la drum.

În această seară nu vom face o ședință de Guvern, doar sunt câteva lucruri pe care le-am pregătit, le pregătim pentru ședința următoare care o să fie săptămâna viitoare și sunt câteva priorități care sunt în special pentru combaterea efectelor negative generate de pandemie și câteva necesare pentru susținerea mediului de afaceri, finalizarea construcției bugetului pe anul 2021. Toate aceste lucruri trebuie să le avem gata săptămâna viitoare”, a declarat prim-ministrul Florin Cîțu.

Începând de miercuri seara, noii miniştri îşi vor prelua mandatele la ministerele la care au fost învestiţi. Membrii Guvernului au depus jurământul de învestitură, într-o ceremonie la Palatul Cotroceni. În cursul după-amiezii, Guvernul Cîţu a fost învestit de Parlament cu 260 de voturi „pentru” şi 186 ”împotrivă”.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, în discursul său, că noul Parlament, noul Guvern, împreună cu toate autorităţile statului, inclusiv el, vor face reformele necesare, „schimbări semnificative, toate în beneficiul cetăţeanului”, vor „repune economia pe picioare”. El şi-a încheiat discursul cu îndemnul „La treabă!”.

Florin Cîţu a anunţat miercuri seara, în cadrul primei reuniuni a noului Cabinet, că săptămâna viitoare, miercuri, va avea loc prima şedinţă de guvern şi a cerut miniştrilor să pregătească o serie de proiecte pentru combaterea efectelor negative generate de pandemie şi susţinerea mediului de afaceri.

El i-a solicitat ministrului Muncii, Raluca Turcan, promovarea proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru prelungirea măsurilor active până la 30 iunie 2021, arătând că acesta trebuie să fie gata săptămâna viitoare.

„Promovarea proiectului de ordonanţă de urgenţă privind prelungirea termenului de aplicare a programului guvernamental IMM Invest până la 30 iunie 2021 şi aprobarea noului subprogram Agro IMM Invest, cu aplicare până la acelaşi termen, imediat după primirea deciziei de autorizare din partea Comisiei Europene, până în data de 24 decembrie. Va fi emisă decizia de autorizare de către Comisia Europeană, avem această decizie, deci trebuie să mergem mai departe.

Tot legat de scheme de ajutor de stat, Comisia Europeană a emis decizia de prelungire cu şase luni a perioadei de funcţionare a schemei de ajutor de stat pentru companiile mari, norme de finanţare şi garantare aferente au fost aprobate şi sunt înaintate spre publicare în Monitorul Oficial”, au fost alte priorităţi anunţate de premier.

Cîţu a făcut referire şi la proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care este instituită schema de ajutor de stat pentru întreprinderi din domeniul HoReCa. „Avem promovarea proiectului de ordonanţă de urgenţă prin care este instituită schema de ajutor de stat privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderi din domeniul HoReCa – turism, structuri de cazare, structuri de alimentaţie şi agenţii de turism, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei COVID-19.

Aici este domnul ministru Claudiu Năsui – pentru săptămâna viitoare ar trebui să fim gata cu toate avizele. Această schemă a fost prenotificată la Comisia Europeană. După ce se vor transmite toate clarificările necesare în vederea verificării compatibilităţii schemei de ajutor de stat se va realiza şi notificarea oficială”, a spus premierul.