VIDEO. Pompieri români, gata de misiune în Australia. Lupta cu flăcările continuă la Antipozi

Elena Marinescu 07/01/2020 | 09:17 Ştiri
VIDEO. Pompieri români, gata de misiune în Australia. Lupta cu flăcările continuă la Antipozi

Ministerul Afacerilor Interne a răspuns apelului lansat la nivel european și are forțe pregătite pentru a fi trimise în Australia, după ce la nivelul Uniunii Europene a fost activat Mecanismul de Protecție Civilă (EUCPM), ca urmare a incendiilor generalizate de pe continentul australian.

Potrivit unui comunicat al MAI, ar fi vorba de 60 de pompieri fără tehnică, iar toate cheltuielile vor fi suportate de UE.

„Centrul de Coordonare a Răspunsului în Situații de Urgență al Uniunii Europene (ERCC) a lansat în această seară un apel către Statele Membre pentru a comunica în cel mai scurt timp posibil resursele pe care le pot pune la dispoziție pentru a fi dislocate în vederea intervenției în Australia.

Ministrul Afacerilor Interne, domnul Ion Marcel Vela, a adus la cunoștința premierului României, domnul Ludovic Orban, solicitarea Centrului de Coordonare a Răspunsului în Situații de Urgență al Uniunii Europene care a dispus transmiterea informațiilor referitoare la resursele umane și logistice ce pot fi pregătite pentru dislocarea în Australia.

Președintele României, Klaus Iohannis, a fost informat cu privire la resursele de care dispune țara noastră și a transmis ca, în urma solicitărilor, România să ofere ajutor în cel mai scurt timp.

Ca urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, la nivelul Uniunii Europene va fi constituită o rezervă de forțe de intervenție și salvare în caz de dezastre, pusă la dispoziție de țările ce dețin capacități în domeniu, pe care oficialii australieni o pot accesa în totalitate sau parțial, în funcție de necesități și de evoluția situației din acest stat”, anunță MAI.

Imagini apocaliptice şi dezastru ecologic

Incendiile uriașe din Australia continuă să facă ravagii, iar ploile din ultimele 24 de ore sunt prea mici pentru a stinge flăcările. Pompierii cer demisia premierului și acuză Guvernul că nu a avut, din septembrie și până acum, nicio strategie coerentă pentru a pune capăt dezastrului.

Incendiile au început încă de la sfârșitul lunii iulie 2019, însă continuă să ardă și în prezent. Cea mai afectată zonă este New South Wales, însă și câteva orașe majore, precum Sydney sau Melbourne, au de suferit. De altfel, oraşul Sydney a fost declarat, duminică, cel mai fierbinte loc de pe Pământ, temperaturile atingând aproape 50 de grade Celsius.

Regiunea Victoria a declarat stare de dezastru în zonele care găzduiau aproape 100.000 de locuitori. Incendiile de vegetaţie de o amploare şi o violenţă fără precedent care au devastat regiuni întregi din Australia s-au soldat cu 24 de morţi şi au provocat „pagube considerabile”.

Toate cele şase state australiene şi un teritoriu au fost afectate de incendii şi peste 5 milioane de hectare de teren au fost distruse de flăcări. Numărul animalelor moarte în incendii ar putea ajunge la un miliard, susțin specialiștii.