VIDEO. Nelu Tătaru şi Raed Arafat anunţă noi restricţii anti-COVID (DOCUMENTE)

Elena Marinescu 05/10/2020 | 21:25 Ştiri
VIDEO. Nelu Tătaru şi Raed Arafat anunţă noi restricţii anti-COVID (DOCUMENTE)

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi secretarul de stat Raed Arafat au anunţat, luni seară, noi restricţii anti-COVID, la finalul reuniunii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), care s-a desfăşurat la Palatul Victoria.

Ministrul Sănătății a declarat că evoluția epidemiei de coronavirus impune noi reguli și restricții: „În toată această perioadă, evoluţia şi analiza au înţeles că unii dintre noi nu au analiza că portul unei măşti ne poate aduce în faţa liniştii, nu a unui aparat de respirat. Regulile trebuie să revină în actualitate. Evaluarea INSP arată o creştere de peste 3 la mia de locuitori în anumite localităţi.

S-au luat decizii în această seară. Pentru cetăţenii care vin din ţările cu indice mai ridicat decât al României, se impun reguli: cei care stau 3 zile pot veni cu un test negativ în ultimele 48 de ore. Cei care stau pentru o perioadă mai lungă – carantină 14 zile, cu posibilitatea ca în a 8-a zi să facă un test şi pot ieşi în a 10-a zi din izolare dacă sunt negativi”.

DOCUMENT

La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat a declarat, la finalul reuniunii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), că au fost luate mai multe măsuri, după ce epidemia de coronavirus a scăpat, din nou, de sub control.

Noi măsuri anti-COVID

”Au fost stabilite următoarele aspecte:

– toate comitele județene și cel municipal al Bucureștiului se întrunesc în regim de urgență și stabilesc situația epidemiologică și iau toate măsurile prevăzute de hotărârile de Guvern pentru incidența ratei de 1,5 la mie în ultimele 14 zile

– purtarea măștii în spațiile închise, dar și deschise, unde e aglomerație și e nevoie de mască

– carantinarea localităților care depășesc 3 la mie, dar de văzut dacă există focare

– interzicerea nunților, botezurilor unde incidența este de 1,5 la mie

– închiderea restaurantelor unde se depășește 1,5 la mie

– suspendarea activității agenților care nu respectă prevederile timp de cel puțin 30 de zile

– unde avem 1,5 la mie toți agenții economici, instituțiile publice și private să ia în considerare munca de la domiciliu și, unde nu se poate, decalarea programului”, a declarat Raed Arafat.

Secretarul de stat din MAI a mai anunţat, luni, la finalul şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, că la nivelul judeţelor Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă şi cel al municipiului Bucureşti se vor întruni în regim de urgenţă pentru a aplica toate măsurile legale.

„Măsurile care vor fi analizate în mod deosebit, dar nu ne limităm numai la aceste măsuri, purtarea măştii în spaţii închise, dar şi cele deschise, în mod deosebit în spatiile publice unde există aglomeraţie, carantinarea localităţilor care depăşesc 3 la mie în ultimele 14 zile luând în considerare dacă în aceste localităţi există focare sau nu. Dacă există răspândire comunitară, atunci luarea în considerare a carantinării acestor localităţi, interzicerea evenimentelor precum nunţi botezuri în zonele care sunt cu incidenţă mai mare de 1,5 în ultimele 14 zile la mia de locuitori, închiderea sau sistarea activităţii restaurantelor în interior în zonele unde depăşesc incidenţa de 1,5. De altfel, astea sunt decizii care au fost luate de Comitetul Naţional şi au fost luate şi prin Hotărâre de Guvern şi solicităm la toate Comitetele Judeţene şi la Comitetul Municipiului Bucureşti să implementeze aceste măsuri acolo unde regula o impune”, a declarat Raed Arafat.

Presiune maximă pe sistemul sanitar

Solicitarea vine în contextul în care în ultimele zile România a cunoscut o creştere constantă a numărului de cazuri, iar pe sistemul sanitar se simte „o presiune”.

Totodată, şeful DSU s-a arătat extrem de îngrijorat de faptul că numărul de cazuri noi cu îmbolnăviri COVID-19 crește în România: „Presiunea pe sistemul sanitar este una extrem de importantă. Nu este neglijabilă, este o presiune care a dus ieri, ca exemplu, la 94 de cereri de transfer de pacienţi către alte unităţi sanitare. Au avut loc mai multe transferuri pe calea aerului din sudul ţării către Mureş, Bihor, Arad, Timişoara, chiar către Botoşani. Asta arată că sistemul începe să aibă un impact serios. Şi de aici, măsurile pe care le luăm devin extrem de importante”, a afirmat Raed Arafat.

De asemenea, ministrul Sănătății, a tras un semnal de alarmă și el: „Aceste restricții vin ca urmare a transmiterii în comunitate. Restricțiile pot fi amplificate sau scăzute. Vine luna octombrie cu evenimente religioase pe care trebuie să le gestionăm.”, a spus Nelu Tătaru.

Agenţii economici care nu respectă măsurile de protecţie ar putea fi sancţionaţi cu suspendarea activităţii

CNSU analizează posibilitatea ca „în curând” agenţii economici care nu vor respecta măsurile de protecţie împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2 să poată fi sancţionaţi cu suspendarea activităţii pentru o perioadă de 30 de zile şi recomandă firmelor, dar şi instituţiilor publice şi private ca în zonele unde rata de infectare cu COVID-19 este de 1,5 la o mie de locuitori sau mai mare să implementeze, în măsura în care se poate, munca de la domiciliu.

„Este în analiză posibilitatea implementării în curând a măsurii suspendării activităţii agenţilor care nu respectă reglementările, cel puţin 30 de zile de la momentul constatări abaterii”, a anunţat luni seară secretarul de stat din MAI Raed Arafat la finalul şedinţei în care Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a discutat situaţia epidemiologică şi evoluţia acesteia.

Arafat a anunţat că autorităţile recomandă agenţilor economici privaţi, dar şi instituţiilor publice care îşi desfăşară activitatea în zone care înregistrează o rată medie de infectare mai mare de 1,5 la o mie de locuitori în ultimele 14 zile să implementeze în măsura posibilităţilor, munca de la domiciliu.

„În zonele cu rata de infectare de 1,5 la mie recomandarea este ca toţi agenţii economici, inclusiv instituţiile publice şi private să ia în considerare munca la domiciliu şi unde nu se poate declararea programului. Acest lucru trebuie să devină o obligaţie la toate instituţiile din zonele în care incidenţa este de 1,5 sau mai mare la mia de locuri în ultimele 14 zile”, a adăugat Raed Arafat.

Restricţii la manifestările religioase

Membrii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) au stabilit, luni seară, că este permisă organizarea de manifestări cu ocazia sărbătorilor religioase numai cu participarea celor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea respectivă, explicând măsura prin faptul că riscul de infectare este unul foarte mare atunci când pelerinii se deplasează dintr-o localitate în alta cu mijloace de transport precum autocare.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a mai anunţat, luni seară, că manifestările religioase se vor desfăşura „numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea” i fără participarea pelerinilor sau a credincioşilor din alte localităţi.

„Acest lucru este extrem de necesar pentru că riscul major nu e numai participarea la faţa locului, riscul major e pe durata transportului. Dacă se stă în autocar sau maşină ore, e suficient să fie singură persoană infectată ca să se întoarcă toţi care au călătorit în mijlocul respectiv infectaţi acasă. Sper că populaţia ne înţelege această decizie, sărbătorile se fac, dar cu participanţi vor fi numai cei care au domiciliu sau reşedinţă în localitatea unde se desfăşoară activitatea respectivă”, a declarat Raed Arafat.