VIDEO. Mitinguri de amploare în Franţa. 2,3 milioane de persoane au manifestat de 1 Mai

Elena Marinescu 01/05/2023 | 21:05 Ştiri
VIDEO. Mitinguri de amploare în Franţa. 2,3 milioane de persoane au manifestat de 1 Mai

Câteva zeci de persoane au fost reţinute şi un poliţist a fost rănit în incidente între manifestanţi şi forţele de ordine survenite la Paris, în timpul demonstraţiilor de 1 mai.

Acţiuni violente ale unor grupuri de ”black bloc” au pătat manifestaţiile organizate de sindicate la Lyon, iar ciocniri au avut loc la manifestaţii la Paris şi Nantes.

La Havre, la un eveniment organizat de 1 Mai de partidul de extremă dreapta, Marine Le Pen a denunţat atitudinea lui Emmanuel Macron, pe care-l cataloghează drept ”deconectat, singuratic şi asediat”.

În restul Franţei, inclusiv în capitala pariziană, sindicatele au mizat în continuare pe un ”tsunami” în stradă împotriva reformei pensionării, în contextul în care ultimul marş al principalelor opt sindicate a avut loc în Franţa în 2009, împotriva crizei financiare, relatează BFMTV, potrivit News.ro.

2,3 milioane de persoane au manifestat în întreaga ţară

Cel puţin 180 de arestări au avut loc în întreaga ţară, până la ora locală 17.00, a anunţat Ministerul francez de Interne. La Paris, 53 de persoane au fost arestate până la acea oră.

La Lyon, forţele de ordine au efectuat, până la ora locală 16.30, 40 de arestări, iar la Nantes 22, potrivit prefecturilor locale. CGT a anunţat că la Lyon au manifestat 45.000 de persoane.

La Paris, statuia din Place de la République, de unde a pornit marşul în capitală, a fost ”îmbrăcată” cu o vestă pe care se putea citi ”Macron, demisia”.

Marşul de la Paris a fost marcat de aruncări de proiectile, tiruri de mortier şi de gaze lacrimogene.

Pe traseul marşului au fost aprinse focuri, din lemne şi coşuri de gunoi. Mai mulţi poliţişti şi jandarmi au fost răniţi în confruntări în timpul manifestaţiilor sindicatelor.