VIDEO. Miniștrii propuși de Dacian Cioloș, respinși în comisiile din Parlament. Mai are şanse la vot guvernul USR?

Elena Marinescu 19/10/2021 | 20:43 Ştiri
VIDEO. Miniștrii propuși de Dacian Cioloș, respinși în comisiile din Parlament. Mai are şanse la vot guvernul USR?

Cu excepţia lui Cătălin Drulă, propus pentru portofoliul de la Transporturi, toți miniştrii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş au fost respinși marţi în comisiile parlamentare de specialitate. Avizul comisiilor este consultativ, iar votul asupra listei cu miniştri şi a programului de guvernare va avea loc miercuri.

Premierul desemnat Dacian Cioloş a declarat marţi, după ce miniştrii propuşi în Cabinetul său, cu excepţia lui Cătălin Drulă, au fost avizaţi negativ în comisiile parlamentare de specialitate, că a văzut că se votează în continuare pe falii politice şi după punctaje de partid.

El a mai afirmat că toţi cei aflaţi în funcţii publice trebuie să tragă învăţăminte din criza sanitară şi a criticat partidele pentru votul politic. Preşedintele USR a făcut apel către parlamentari să treacă peste orgolii şi să voteze miercuri Cabinetul său.

Fac un apel către parlamentari să treacă peste orgolii politice şi să voteze acest Guvern. În situaţia în care suntem, acest Guvern este o soluţie şi oferă soluţii. E un Guvern gata să-şi asume soluţii de criză, dacă primim votul. Fac apel către parlamentari să iasă din logica strictă de partid şi mâine să aibă un vot responsabil şi să voteze pentru o soluţie care le rezolvă problemele„, a spus Dacian Cioloş.

El a adăugat că Guvernul pe care îl propune este determinat să rezolvare criza prin care trece ţara. Faptul că noi astăzi suntem în Parlament şi deja s-au terminat rapid audierile miniştrilor arată, sper, determinarea noastră de a rezolva imediat criza politică şi să ne apucăm de treabă şi anume să luăm măsuri imediate pentru a rezolva atât criza politică, sanitară şi energetică, a mai declarat premierul desemnat, potrivit Digi 24.

 

VIDEO: Audierea ministrului propus la Sănătate, Ioana Mihăilă

Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis ca votul asupra listei miniştrilor şi programului de guvernare să aibă loc miercuri.

Audieri în comisii

Conform regulamentului, fiecare candidat pentru funcţia de ministru înscris în lista guvernului este audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două camere legislative al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă.

Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcţia de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială, potrivit Agerpres.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile. Trebuie să fie prezenţi cel puţin jumătate plus unu dintre membrii celor două Camere ale Parlamentului.

Pentru a fi învestit, Guvernul Cioloş are nevoie de votul favorabil a 234 de parlamentari. USR are 80 de deputaţi şi senatori.

În cazul neacordării votului de încredere, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.

În cazul adoptării, Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se înaintează, de asemenea, de îndată şefului statului spre a proceda la numirea Guvernului.

Cabinetul lui Cioloș – lista miniștrilor propuși

Biroul Naţional al USR şi Comitetul Politic al partidului au aprobat duminică lista membrilor guvernului propuşi de Dacian Cioloş şi programul de guvernare.

Prim-ministru – Dacian Cioloș

Ministerul Finanțelor – Dragoș Pîslaru

Ministerul Afacerilor Interne – Alin Stoica (fost prefect al Capitalei)

Ministerul Afacerilor Externe – Dan Barna (fost viceprim-ministru în Guvernul Cîțu)

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – George Cățean

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – Mihai Goțiu

Ministerul Justiției – Stelian Ion (fost ministru în în Guvernul Cîțu)

Ministerul Apărării Naționale – Nicu Fălcoi

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului – Claudiu Năsui (fost ministru în în Guvernul Cîțu)

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Cristian Ghinea (fost ministru în în Guvernul Cîțu)

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației – Ionuț Moșteanu

Ministerul Energiei – Cristina Prună

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii – Cătălin Drulă (fost ministru în în Guvernul Cîțu)

Ministerul Muncii și Protecției Sociale – Oana Țoiu

Ministerul Sănătății – Ioana Mihăilă (fost ministru în în Guvernul Cîțu)

Ministerul Culturii – Iulia Popovici

Ministerul Tineretului și Sportului – Tudor Pop

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Monica Berescu

Ministerul Educației – Corina Atanasiu

Programul de guvernare USR poate fi citit aici:

Program_de_Guvernare_17-Oct-2021