VIDEO. Marea Britanie se pregăteşte pentru al doilea val al pandemiei de COVID-19. Recomandări pentru cetăţenii români

Elena Marinescu 18/09/2020 | 21:14 Ştiri
VIDEO. Marea Britanie se pregăteşte pentru al doilea val al pandemiei de COVID-19. Recomandări pentru cetăţenii români

Premierul britanic Boris Johnson a declarat vineri că este inevitabil ca ţara să se confrunte cu un al doilea val de coronavirus şi a precizat că deşi nu îşi doreşte o a doua carantină la nivel naţional, guvernul ar putea fi nevoit să introducă noi restricţii, relatează Reuters.

Potrivit unor relatări din media, Regatul Unit se gândeşte dacă să impună o nouă carantină la nivelul ţării, după ce numărul de cazuri aproape că s-a dublat la 6.000 pe zi, numărul de internări în spital a crescut, iar ratele de infectare au luat amploare în zone din nordul Angliei şi la Londra.

„Asistăm la venirea unui al doilea val… Este absolut inevitabil, îmi este teamă că îl vom vedea în această ţară”, a spus el, potrivit Agerpres. Creşterea puternică a numărului de cazuri în ţară înseamnă că guvernul are nevoie să efectueze o evaluare permanentă şi nu a exclus introducerea de noi măsuri restrictive.

„Nu vreau să vorbesc deloc despre o a doua carantină naţională„, a spus premierul britanic, însă a adăugat: „Când vezi ce se întâmplă, trebuie să te întrebi dacă nu cumva trebuie să mergem mai departe”.

Restricţii pentru cetăţenii români

Persoanele care sosesc în Anglia, Țara Galilor, Scoția sau Irlanda de Nord venind din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie – denumite „travel corridors” (listate mai jos) – sunt obligate să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile, informează MAE.

  • „Travel corridors”: Sunt exceptate de la măsura autoizolării persoanele care sosesc din următoarele state, denumite „travel corridors”: Insulele din Canalul Mânecii, Insula Man și cele 14 teritorii britanice de peste mări; Akrotiri și Dhekelia, Anguilla, Antigua și Barbuda, Australia, Barbados, Bermuda, Bonaire, St. Eustatius și Saba, Brunei, Cayman (Insulele Cayman), Cipru, Cuba (adăugată pe 29 august 2020 ora 4:00 – persoanele care au ajuns în Anglia din Cuba înainte de 4:00 pe 29 august, trebuie să se autoizoleze), Curaçao, Danemarca, Dominica, Estonia, Falkland (Insulele Falkland), Faroe (Insulele Faroe), Federația Sfântul Kitts și Nevis, Fiji, Finlanda, Georgia de Sud și Insulele Sandwich de Sud, Germania, Gibraltar, Grecia (cu excepția persoanelor care sosesc în Scoția după 3 septembrie ora 4:00 – dacă acestea sosesc în Scoția din Grecia după 3 septembrie ora 4:00, este necesară autoizolarea 14 zile), Grenada, Groenlanda, Guadelupa, R.A.S. Hong Kong, Insula Man, Insulele Pitcairn, Henderson, Duci și Oeno, Insulele Virgine Britanice, Irlanda, Islanda, Italia, Japonia, Republica Coreea, Letonia, Lichtenstein, Lituania, R.A.S. Macao, Malaysia, Mauritius, Monserrat, Norvegia, Noua Caledonie, Noua Zeelandă, Polinezia Franceză, Polonia, Portugalia, Reunion, Saint Pierre și Miquelon, Saint-Barthélemy, San Marino, Seychelles, Sf. Elena, Ascension și Tristan da Cunha, Sf. Lucia, Sf. Vincențiu și Grenadinele, Slovacia, Slovenia, Teritoriul Antarctic Britanic, Teritoriul Britanic din Oceanul Indian, Turcia, Ungaria, Vatican, Vietnam.
  • Cetățenii români care sosesc în Marea Britanie dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista de mai sus (a celor exceptate de la restricțiile de călătorie) sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.
  • La acest moment România nu face parte din lista țărilor exceptate de la măsura obligatorie privind izolarea la domiciliu.
  • Încălcarea dispoziției privind autoizolarea este pedepsită cu amendă de până la 1.000 GBP.
  • Înainte de a călători, persoanele vor avea obligația de a indica adresa la care se vor autoizola și traseul de la frontieră la adresa respectivă, prin completarea unui formular online disponibil pe pagina www.gov.uk/uk-border-control.
  • În cele 14 zile de autoizolare, se poate părăsi locuința numai în anumite condiții, precum urgențe medicale, părăsirea teritoriului Angliei/Țării Galilor/Scoției/Irlandei de Nord, evitarea unui pericol, mersul la o înmormântare.
  • Dacă persoanele călătoresc dintr-o țară scutită (travel corridor), dar au fost în ultimele 14 zile într-o țară care nu este scutită, trebuie să se autoizoleze pentru restul celor 14 zile de când au fost în statul respectiv. În cazul tranzitului printr-o țară care nu este scutită, este necesară autoizolarea timp de 14 zile. De exemplu, dacă persoanele în cauză ajung în Marea Britanie dintr-o țară care este scutită (de exemplu Grecia), dar au călătorit acolo acum 4 zile venind dintr-o țară care nu este scutită (de exemplu România), trebuie să se autoizoleze timp de 10 zile.
  • În cazul unei călătorii în Marea Britanie pentru mai puțin de 14 zile, este necesară autoizolarea pe durata sejurului.

MĂSURI PE PLAN INTERN:

  • În continuare se recomandă limitarea oricăror deplasări în afara locuinței și munca la domiciliu, dacă este posibil.
  • Din 13 iunie este permisă formarea unui “grup de sprijin” cu o altă gospodărie, dacă sunteți într-o gospodărie unde există un singur adult. Toți cei aflați într-un grup de sprijin vor putea acționa ca și cum ar locui în aceeași gospodărie, ceea ce înseamnă că pot petrece timp împreună în casele celuilalt și nu au nevoie să stea la 2 metri distanță. Sunt permise întâlnirile între membrii a două gospodării/ grupuri de sprijin, atât în spații închise cât și în aer liber.
  • Din 14 septembrie, este interzisă formarea, în interior sau în aer liber, de grupuri mai mari de 6 persoane care nu locuiesc împreună (gospodărie) sau nu sunt din același “grup de sprijin”. Încălcarea acestei noi reguli se pedepsește cu amenzi între 100 și 3200 GBP. Excepții: locul de muncă, educație, sport organizat, ceremonii religioase (maxim 30 de persoane). O listă completă a excepților se regăsește la https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-meeting-with-others-safely-social-distancing/coronavirus-covid-19-meeting-with-others-safely-social-distancing
  • Este obligatorie utilizarea măștilor în transportul în comun, în magazine, mall-uri, spații publice închise.
  • Este permisă intrarea în lăcașurile de cult în scopul rugăciunii individuale.
  • Este interzisă intrarea în casa unei persoane din afara grupului de sprijin.
  • Este interzis dormitul peste noapte în altă locuință cu persoane din mai mult de o altă gospodărie.
  • Activitățile în aer liber nu mai sunt limitate în timp și este permisă formarea de grupuri de maxim 6 persoane (în aer liber), cu condiția respectării distanțării sociale (2 metri) între persoane care nu aparțin aceleiași gospodării.
  • S-au redeschis magazinele, facilitățile sportive în aer liber și câteva atracții suplimentare în aer liber (cinematografele, drive-in, grădinile zoologice, fermele etc.) însă distanțarea socială rămâne obligatorie.
  • S-au redeschis lăcașurile de cult, restaurantele, barurile, cafenelele, cinematografele, frizeriile, hotelurile, centrele comunitare, bibliotecile publice, locurile de joacă și alte locuri publice în aer liber.
  • S-au redeschis sălile de spectacol, cazinourile, sălile de fitness, bazinele de înot și centrele sportive în spațiu închis și alte centre de recreere în spațiu închis.
  • Sunt permise înmormântările și nunțile cu un număr maxim de 30 de participanți.
  • Există restricții suplimentare în următoarele zone:
  • Anglia: în Birmingham, Sandwell și Solihull;  Blackburn, Darwen, Oldham și Pendle; Greater Manchester și comitatele East Lancashire, Preston și West Yorkshire; Leicester este interzisă intrarea în altă locuință/gospodărie sau primirea unei persoane din altă locuință/gospodărie, cu excepția persoanelor aflate în același grup de sprijin (din 15 septembrie)
  • Anglia: în Bolton este interzisă întâlnirea în spații publice cu persoane din afara gospodăriei sau grupului de sprijin. De asemenea, este interzisă intrarea în altă locuință/gospodărie sau primirea unei persoane din altă locuință/gospodărie, cu excepția persoanelor aflate în același grup de sprijin. Mai multe spații publice (cazinouri, locuri de joacă acoperite, expoziții, săli de conferințe etc.) rămân închise sau funcționează cu program redus.
  • Scoția: în Glasgow și comitatele West Durbantonshire, East Durnbartonshire, Renfrewshire, East Renfrewshire, North Lancashire și South Lancashire este interzisă intrarea în altă locuință/gospodărie sau primirea unei persoane din altă locuință/gospodărie, cu excepția persoanelor aflate în același grup de sprijin.
  • Țara Galilor: în Caerphilly este interzisă formarea unui grup de sprijin, sunt interzise intrea și ieșirea din localitate fără un motiv întemeiat, este interzisă întâlnirea în spații publice a oricărei persoane din afara gospodăriei, este interzisă intrarea în altă locuință/gospodărie sau primirea unei persoane din altă locuință/gospodărie.
  • Irlanda de Nord: în Belfast și Ballymena este interzisă intrarea în altă locuință/gospodărie sau primirea unei persoane din altă locuință/gospodărie, cu excepția persoanelor aflate în același grup de sprijin. În grădini private se pot întâlni maxim 6 persoane din maxim 2 gospodării. (din 14 septembrie)
  • Persoanele care prezintă simptome (temperatură, o tuse persistentă apărute recent/brusc, pierderea simțului olfactiv și/sau gustativ) sunt rugate să stea la domiciliu pentru cel puțin 7 zile, pentru a limita răspândirea virusului. Toate persoanele din grupul de sprijin al persoanei care prezintă simptome sunt de asemenea obligate să se izoleze. Dacă persoana cu simptome primește un rezultat negativ la testul Covid-19, aceasta și persoanele din grupul de sprijin pot ieși din autoizolare.
  • Persoanele care dezvoltă simptome au posibilitatea de a efectua un test pentru Covid-19 fie prin prezentarea la un centru de testare, fie prin comandarea unui set de test la domiciliu. Detalii sunt disponibile la https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/testing-and-tracing/get-a-test-to-check-if-you-have-coronavirus/
  • Serviciul telefonic NHS 111 nu mai trebuie apelat pentru auto-izolarea la domiciliu, putând fi folosit serviciul NHS 111 online  (https://111.nhs.uk/) dacă simptomele se înrăutățesc în timpul izolării la domiciliu sau după 7 zile de izolare. Dacă accesul la internet este limitat sau nu există, se apelează NHS la 111.
  • Detalii privind măsurile curente sunt disponibile pe următoarele pagini web:
  • Poliția va superviza implementarea acestor măsuri, amendând persoanele care le încalcă sau, în cazuri extreme, folosind forța fizică.

Măsuri de sprijin pentru categoria self-employed anunțate de ministrul britanic de finanțe:

  • Muncitorii din categoria self-employed vor putea cere un ajutor (impozabil) în valoare de 80% din media venitului lunar din ultimii trei ani, de maximum 2500 lire pe lună. Pot beneficia de această măsură persoanele cu majoritatea veniturilor din self-employment, cu un profit de sub 50000 GBP anual.