VIDEO. Lansarea rachetei SpaceX Starship, amânată în ultimul moment

Elena Marinescu 17/04/2023 | 18:05 Fapt Divers
VIDEO. Lansarea rachetei SpaceX Starship, amânată în ultimul moment
Lansarea vehiculului spaţial Starship într-un prim zbor de încercare nu va mai avea loc luni din cauza unei probleme tehnice apărute în ultimele minute de pregătire, a anunţat SpaceX în timpul transmisiunii video în direct.

Lansarea urma să aibă loc de la baza spaţială Starbase, situată în partea sudică a statului Texas. Reprezentanții companiei conduse de Elon Musk au declarat, potrivit BBC, că lucrează la o „problemă de presurizare” și că lansarea va fi amânată dacă aceasta nu va fi rezolvată.

Totuși, specialiștii continuă pregătirile pentru lansare sub forma unei „repetiții generale”. Antrenamentul include încărcarea rachetei cu combustibil.

Compania SpaceX vrea să facă din Starship un sistem de transport complet reutilizabil pentru astronauți și încărcături pe orbita Pământului, pe Lună, pe Marte și chiar mai departe.

Sistemul este format dintr-o rachetă Starship așezată deasupra unui propulsor „Super Heavy” cu 33 de motoare.

 

Starship este cel mai înalt şi mai puternic vehicul de lansare construit vreodată. Este alcătuit din două componente: un vehicul de transport spaţial – treapta superioară, şi o rachetă gigantică – treapta inferioară, denumită Super Heavy, care trimite vehiculul în spaţiu.

Vehiculul are înălţimea de 120 de metri şi a fost dezvoltat de compania lui Elon Musk de-a lungul mai multor ani pentru misiuni spaţiale dincolo de orbita terestră, spre Lună şi Marte.

Planul este ca rachetă să parcurgă o orbită completă a Pământului înainte de a reintra în atmosferă și de a se prăbuși în largul coastei Hawaii. De asemenea, propulsorul Super Heavy ar trebui să aterizeze în Texas, în apropiere de locul de lansare.