VIDEO Klaus Iohannis: Ne aşteaptă o perioadă foarte dificilă. Avem 3.065 de paturi ATI în total

Elena Marinescu 27/10/2020 | 18:31 Ştiri
VIDEO Klaus Iohannis: Ne aşteaptă o perioadă foarte dificilă. Avem 3.065 de paturi ATI în total

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, după întâlnirea cu ministrul Sănătăţii şi cu specialişti din domeniul medical şi al terapiei intensive, că ne aşteaptă o perioadă foarte dificilă şi sunt necesare eforturi susţinute pentru a ţine sub control epidemia de COVID-19.

Potrivit şefului statului, România are în prezent un total de 3.065 de paturi de terapie intensivă pentru toţi pacienţii şi 2.252 ventilatoare mecanice.

”Lupta cu virusul se desfăşoară pe două fronturi: pe de o parte, pe zona de prevenţie şi pe de o parte în spitale, acolo unde bolnavii de COVID au nevoie de îngrijire şi de tratamente de specialitate. De aceea, am dorit să am o discuţie aplicată cu experţie cunoscuţi şi cu ministrul Sănătăţii, care mi-au prezentat nivelul de resurse la nivel naţional la ATI şi mă refer şi la personalul medical.

În tot acest timp Ministerul Sănătăţii a desfăşurat mai multe proiecte de achiziţie de ventilatoare, monitoare, paturi şi alte lucruri necesare secţiilor de ATI, Astfel, avem 3.065 de paturi în total, 2,252 ventilatoare mecanice. La acestea se adaugă 5 unităţi de ATI mobile, două spitale modulare cu un suplimentar de 169 de paturi. În ceea ce priveşte doar ventilatoarele ATI funcţionale, vă dau doar un exemplu – în perioada aprilie-octombrie 2020 creşterea capacităţii de ventilatoare la nivel naţional a fost de 73%, practic capacitatea s-a dublat pe ventilatoare”, a declarat preşedintele.

El a precizat că a solicitat foarte concret date despre Bucureşti unde în 7 spitale va fi făcută o extensie a capacităţi ATI şi în următoarele maximum 10 zile vom avea suplimentar 123 de paturi de terapie intensivă. ”Aşadar autorităţile au acţionat şi au planuri clare, bine puse la punct”, a afirmat el.

Achiziţie de aparatură medicală cu fonduri europene

Şeful statului a mai spus că accesarea fondurilor europene va duce la o creștere a capacității: „Se va achiziționa prin proceduri specifice întreaga gamă de aparatură necesară. Accesarea acestor fonduri va avea un impact extrem de important.

Cifrele sunt calculate cu precizie de specialiști. De exemplu, 662 de paturi de ATI de înaltă performanță au fost deja avizate pentru finanțare din acest program.

Pentru a stopa răspândirea virusului este nevoie și de implicarea noastră, a cetățenilor. Oricâte măsuri vor lua autoritățile nu sunt suficiente dacă nu suntem cu toții parte a acestui efort național”, a explicat președintele Iohannis.