VIDEO. Klaus Iohannis: Am decis să-l desemnez pe Florin Cîţu pentru poziţia de prim-ministru

Elena Marinescu 22/12/2020 | 19:13 Ştiri
VIDEO. Klaus Iohannis: Am decis să-l desemnez pe Florin Cîţu pentru poziţia de prim-ministru

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, la finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni, cu partidele parlamentare, că a decis să-l desemneze pe Florin Cîţu pentru poziţia de prim-ministru. La rândul său, acesta a afirmat că vine cu o echipă de profesionişti, asigurându-l pe preşedinte de un parteneriat transparent şi onest.

”Am avut astăzi o nouă rundă de consultări co formaţiunile reprezentante în noul Parlament al României. Săptămâna trecută, după prima rundă de consultări, am spus că e încă nevoie de câteva zile pentru ca lucrurile să se cristalizeze. Şi s-au cristalizat. Între timp o coaliţie formată din PNL – USR-PLUS şi UDMR şi a dovedit majoritatea în parlament. Astăzi liderii coaliţiei s-au prezentat împreună şi au propus un candidat pentru poziţia de premier. Am decis să îl desemnez pe domnul Florin Cîţu pentru poziţia de prim-ministru”, a declarat preşedintele în prezenţa premierului desemnat.

”Mulţumesc domnule preşedinte, mulţumesc coaliţiei de centru-dreapta pentru încredere! Vreau să garantez că voi face tot ceea e posibil pentru a avea o guvernare stabilă şi de durată. Rolul acestei guvernări e să treacă cât mai rapid România prin criza de sănătate şi să aşezăm România pe picioarele ei sănătoase. Fiecare ministru va avea obiective clare care vor fi monitorizate trimestrial. Vă asigur, domnule preşedinte, de un parteneriat transparent şi onest, pentru că obiectivul este dezvoltarea României”, a declarat premierul desemnat, care a precizat că vine cu o echipă de profesionişti.

Conform articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.