VIDEO Iohannis: Situația e extrem de gravă! Măsurile de protejare a populației sunt extrem de importante acum

Elena Marinescu 29/07/2020 | 18:45 Ştiri
VIDEO Iohannis: Situația e extrem de gravă! Măsurile de protejare a populației sunt extrem de importante acum

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri seara, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Cotroceni, că situaţia epidemiei cu noul coronavirus din România este foarte gravă, având în vedere că s-a ajuns la 1.200 de cazuri zilnic. Şeful statului a anunțat că joi va avea o întâlnire cu Marcel Vela, ministrul de Interne, și Raed Arafat, șeful DSU. 

„Este un moment critic, iar măsurile sunt extrem de importante acum. Situația este extrem de gravă și trebuie să fim conștienți de necesitatea imperativă a ținerii sub control a epidemiei. Am ajuns de la câteva sute de cazuri pe zi la 1200 de cazuri noi, e clar că trebuie făcut ceva. Sunt măsuri simple. Nimeni nu poartă masca de plăcere, dar e singura metodă prin care putem îngrădi răspândirea virusului. Distanțarea este foarte importantă. Până la urmă, trebuie să fim realiști: ce vrem, să dăm frâu liber bolii sau să îngrădim răspândirea pandemiei?”, a afirmat şeful statului.

Klaus Iohannis a dat asigurări că România va beneficia, alături de celelalte state UE, de un vaccin anti-COVID-19. ”Avem de gând să achiziționăm și vaccinul și medicamentele. Ministerul Sănătății a întreprins pașii necesari pentru a fi alături de celelalte state din UE pentru vaccin. Suntem prinși în această procedură”, a precizat Klaus Iohannis.

În context, preşedintele Iohannis a avut cuvinte de laudă la adresa medicilor și îi îndeamnă pe toți românii să respecte regulile. „Au fost multe măsuri și am reușit să facem față până în acest punct. Am văzut în alte țări cu sisteme foarte performante unde pandemia a răsturnat calculele. Îmi exprim respectul pentru medicii din prima linie. Ei fac față și au ținut epidemia sub control. Sunt convins că au disponibilitatea să facă la fel. Dar haideți să fim serioși. Trebuie să-i ajutăm noi toți românii: să purtăm mască și să păstră distanța astfel încât să trecem cu bine de pandemie”, a declarat şeful statului.

Investiţiile în infrastructură, prioritate zero

Şeful statului a anunţat că la întâlnirea cu premierul Orban şi cu mai mulţi miniştri s-a discutat despre modaltăţile prin care România să poată valorifica cele 80 de miliarde de euro de la CE. ”Facem prioritate zero din investiţiile în infrastructură”, a spus preşedintele.

”Am avut astăzi o nouă întâlnire cu miniştrii care gestionează fondurile europene. Am stabilit domeniile prioritare pe care le vom finanţa cu aceşti bani, fiindcă ne dorim ca România să prospere în viitorii ani şi asta nu se poate face decât cu investiţii majore. Noi facem o prioritate zero din investiţiile în infrastructură. Avem bani să construim autostrăzi, căi ferate, să implementăm programe de digitalizare în economie, în administraţie, în infrastructura din educaţie şi sănătate. Avem o șansă extraordinară și cu Guvernul Orban suntem hotărâți să o valorificăm la maximum. Sunt convins că vom reuși”, a precizat Klaus Iohannis.

O posibilă amânare a alegerilor locale, decisă luna viitoare

Şeful statului a calificat drept foarte gravă situaţia pandemiei cu noul coronavirus în România. Legat de o posibilă amânare a alegerilor locale din 27 septembrie din cauza creşterii numărului de infectări cu COVID-19, Klaus Iohannis a spus că trebuie eliminată abordarea politicianistă a situaţiei. Conform preşedintelui, dacă pandemia nu se agravează şi se iau măsuri, putem organiza alegeri. Preşedintele a afirmat că la jumătatea lunii august situaţia ar trebui evaluată şi să fie reluată discuţia privina alegerile.

”Este o discuție legitimă, dacă să organizăm sau nu alegerile în 27 septembrie. Dar vreau să despărțim discuția politicianistă de cea pe fapte. OMS a făcut multe afirmații și anunțuri, iar unul care mă îngrijorează e de dată mai recentă și spune că această pandemie are un singur val mare, nu mai multe valuri, pentru că nu are ciclicitate în funcție de anotimp și temperatură.

E nevoie de alegeri pentru a da legitimitate autorităților locale. Suntem într-o pandemie care se atenuează sau nu. Ce obținem dacă amânăm acum alegerile? Poate se suprapune cu gripa, cu o iarnă grea și ne trezim că în loc să facem lucrurile mai bine, le facem mai prost. Trebuie să evaluăm situația. Dacă pandemia nu se agravează și se iau măsuri stricte și specifice, se pot organiza alegerile.

Actul de votare se poate organiza în condiții bune. Nu e mai periculos de votat decât să mergi la supermarket. Ce e mai periculos este să faci campania electorală. Până la mijlocul lui august trebuie să ținem cont de toate aceste lucruri și atunci vom vedea”, a declarat Klaus Iohannis.