VIDEO. Iohannis: Guvernul Orban nu trebuie să plece acasă ca urmare a incendiului de la Spitalul Piatra Neamţ

Elena Marinescu 17/11/2020 | 20:39 Ştiri
VIDEO. Iohannis: Guvernul Orban nu trebuie să plece acasă ca urmare a incendiului de la Spitalul Piatra Neamţ

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că Guvernul Orban nu trebuie să plece acasă ca urmare a incendiului de la Piatra Neamţ, răspunzând unei întrebări referitoare la poziţia avută în urma incendiului de la Colectiv faţă de Guvernul Ponta.

”Nu, Guvernul Orban nu trebuie să plece acasă. În primul rând e un Guvern în funcţie de niciun an de zile şi a gestionat această criză. Nu consider că Guvernul Orban trebuie să plece acasă. Dimpotrivă, Guvernul Orban şi-a asumat guvernarea într-o perioadă când toţi ceilalţi au preferat să strea deoparte şi să comenteze. Această tragedie de la Neamţ ne arată felul în care PSD-ul a tratat sistemul de sănătate, a dus aproape la faliment acest sistem. După ce va fi o nouă majoritate, trebuie sistemul reformat, lucrurile modernizate, simplificate, investiţii în spitale noi sunt necesare, sunt deja planificate, investiţii în aparatură şi mentenanţă”, a declarat preşedintele într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, fiind întrebat despre răspunderea Guvernului în tragdia de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, având în vedere că după incendiul din Colectiv a afirmat că Guvernul Ponta trebuie să plece.
El a afirmat că e păcat ca dintre tinerii care termină rezidenţiatul să plece în străinătate, în loc să rămână acasă într-un sistem bine gestionat pentru români.

Sistemul sanitar are nevoie de terapie

El a adăugat că sistemul sanitar din România trebuie regândit „din temelii”. „Subfinanţarea şi proasta cheltuire a banului public în spitale, lipsa de modernizare, corupţia endemică, incompetenţa şi neimplicarea, toate acestea au măcinat sistemul nostru medical şi au făcut ca mulţi tineri absovenţi şi buni profesionişti să plece în străinătate. (…) Doar reforme autentice, făcute cu o majoritate care lucrează pentru români, pot schimba cu adevărat aceste defecte structurale.

Ne lovim însă permanent de acelaşi obstacol – opoziţia la schimbarea în bine. Mereu aceiaşi politicieni cu apucături învechite care au lăsat România în colaps, secătuită de resurse, iar acum strigă fără ruşine de pe margine. Nu voi comenta ancheta în curs de la Piatra Neamţ (…), dar să nu ne limităm la a-i identifica doar pe cei care au greşit tehnic, punctual. Problema e mai gravă de atât.

Există şi un vinovat moral – cel care a blocat Guvernul lună de lună în Parlament şi a cerut oamenilor să nu respecte regulile în plină pandemie, cu efecte dramatice asupra sănătăţii cetăţenilor noştri.. În acelaşi spirit autorităţilor locale pesediste au aplicat după ureche măsurile de la centru, în spririt electoral. La Piatra Neamţ, baronii roşii au schimbat directorii de spital de capul lor, refuzând să colaboreze cu direcţia de sănătate publică sau cu specialiştii MInisterului Sănătăţii”, a susţinut şeful statului.

Iohannis a spus că această situaţie nu poate continua aşa. „România are nevoie de reforme profunde care sunt posibile doar cu sprijinul unei largi majorităţi parlamentare. De aceea votul din 6 decembrie e mai important ca oricând, pentru a fi posibil acest proces amplu de reconstrucţie a României pe care eu mi-am asumat-o”, a conchis el.

Zece persoane au murit şi mai multe au fost rănite după ce, sâmbătă, un incendiu a izbucnit în Secţia ATI a Spitalului Judeţean Neamţ.