Ştiri

VIDEO. Iohannis: Deciziile Summitului NATO răspund intereselor de securitate ale României. L-am invitat pe preşedintele Biden în România

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, luni, la Bruxelles, la summitul NATO, în cadrul căruia liderii aliaţi au decis asupra liniilor prioritare de acțiune în următorul deceniu. În context, Klaus Iohannis a declarat că deciziile luate la summit răspund intereselor de securitate ale României.

Am participat azi la un summit NATO cu valențe simbolice, strategice și politice majore pentru viitorul alianței. Acest summit a reconfirmat importanța și relevanța alianței într-un mediu de securitate marcat de amenințări multiple și tot mai complexe și impredictiile.

A marcat o etapă nouă întărită în relațiile trans-atlantice, o reafirmare a valorilor comune care ne unesc. Alături de președintele Biden și ceilalți lideri aliați am reafirmat unitatea, solidaritatea, coeziune alianței, caracterul fundamental al acestea pentru apărarea colectivă și pentru securitatea euro-atlantică, precum și angajamentul comun pentru promovarea unei ordini internaționale bazate pe reguli.

Summitul de azi a fost unul al deciziilor vizionare, pornind de la procesul de reflexie strategică NATO 2030 lansat la Londra în 2019. Am stabilit azi direcțiile majore de acțiune pentru următorul deceniu, inclusiv prin elaborarea unui nou concept strategic, decizie pe care am susținut-o ferm”, a declarat Klaus Iohannis.

 

 

Șeful statului a mai precizat că deciziile de azi răspund intereselor de securitate ale României și că „ne-am atins obiectivele majore fixate pentru acest summit”.

Atingerea acestor obiective e datorată și interacțiunilor și coordonării României cu ceilalți aliați, precum și valorificării formatelor regionale de dialog și cooperare. Mă refer aici la Summitul Formatului București la care au participat președintele Biden – care și azi în discursul său s-a exprimat apreciativ la adresa formatului și a summitului – și secretarul general al NATO, pe care l-am găzduit pe 10 mai, dar și la reuniunea trilaterială România – Polonia – Turcia la nivel de miniștri de Externe, care a avut loc în această primăvară la București”, a mai afirmat Iohannis.

L-am invitat pe preşedintele Biden în România

Totodată, şeful statului român a precizat, luni, că a avut două discuţii scurte cu preşedintele SUA Joe Biden pe care l-a invitat în România. Şeful statului a adăugat că liderul de la Casa Albă „a fost perfect de acord să încercăm să organizăm o astfel de întâlnire şi m-a asigurat încă o dată că e foarte dedicat acestui parteneriat”.

Am avut două discuţii scurte cu preşedintele Biden, nu una singură. Prima a fost chiar la început unde împreună cu preşedintele Duda am ţinut să îl salutăm pe preşedintele Biden, să ne exprimăm mulţumirea faţă de prezenţa domniei sale în Summitul B9. A fost o prezenţă consistentă, a avut un discurs foarte solid, vă amintiţi cu siguranţă. Evident am dorit să ne asigurăm că în continuare avem în continuare un parteriat strategic foarte solid şi că avem întreaga atenţie a parteneriatului strategic SUA pentru flancul estic.

Preşedintele Biden ne-a asigurat că se implică în mod deosebit şi foarte mult pentru a sprijini România şi Polonia, pentru a îmbunătăţi această relaţie. În cea de-a doua tot scurtă discuţie pe care am avut-o cu preşedintele Biden spre finalul Summitului, l-am invitat în România, i-am spus că îmi doresc să continuîm discuţia foarte bună pe care am început-o.

În 2015 am avut prima întâlnire, atunci a fost vicepreşedintele Biden şi că îmi doresc foarte mult să întărim parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite Unite ale Americii. A fost perfect de acord să încercăm să organizăm o astfel de întâlnire şi m-a asigurat încă o dată de faptul că este foarte dedicat acestui parteneriat”, a declarat Klaus Iohannis, la finalul Summitului NATO care a avut loc luni la Bruxelles.

Elena Marinescu

Recent Posts

Ce își uită românii în Uber și cum pot recupera obiectele

Uber își continuă tradiția și lansează a opta ediție din Enciclopedia anuală a lucrurilor uitate…

5 minute ago

Teilor Holding raportează un profit net de 22,4 milioane de lei în 2023

Teilor Holding SA, un grup de companii care include lanțul de bijuterii de lux TEILOR,…

30 de minute ago

ANAF a demarat proceduri de control privind raportarea „Country-by-Country”

Adoptată pentru prima dată în anul 2017 în România, obligația de raportare pe fiecare țară…

32 de minute ago

Meteo: Cum va fi vremea în luna mai

Meteorologii anunţă că, de 1 mai şi de Paşte, temperaturile vor fi uşor mai ridicate…

35 de minute ago

Sondaj INSCOP: Nicuşor Dan, pe primul loc în intențiile de vot

Actualul primar al Capitalei, Nicuşor Dan, se află pe primul loc în intenţiile de vot…

39 de minute ago

Acord istoric: Miniştrii Energiei din G7 au convenit închiderea centralelor pe cărbune

Miniştrii Energiei din ţările bogate din G7 au ajuns la un acord pentru a-şi închide…

15 ore ago

Acest website folosește cookies